Ana Sayfa Güncel haberler İRLANDA’DA KALICI OTURUM NASIL ALINIR?

İRLANDA’DA KALICI OTURUM NASIL ALINIR?

0
736

İRLANDA HABER – Avrupa Birliği’nin en batı noktasında bulunan İrlanda, son zamanlarda Türkiye’den yurt dışına kalıcı olarak çıkmak isteyenlerin başlıca tercih ettikleri ülkelerin arasında yer alıyor.

Birçok Türk vatandaşı Irlanda’da nasıl kalıcı oturum alabileceklerini araştırıyor.

İrlanda’da Türk vatandaşlarının kalıcı oturum alabilmesi için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bunların başında en çok tercih edilen ve Ankara Anlaşması olarak bilinen anlaşmanın sağladığı şartlar ile alınan oturumdur.

Ankara Anlaşması’nın içeriğini daha önce ‘Ankara Anlaşması Artık Daha Anlaşılır’ başlıklı yazımızda anlaşmıştık. Şimdi ise, bu yazı için kısaca özetleyeceğiz. 

İrlanda-Ankara Anlaşması, bir Türk vatandaşının herhangi bir iş yerinde tam 1 yıl çalıştıktan sonra -bu haftalık çalışma ile 52 haftalık payslip, aylık çalışma ile 12 payslip gerektirmekte- başvurulan ve devamında aynı işyerinde çalışmak şartı ile  1+1 yıl full time çalışma izni sağlayan bir anlaşmadır.  Anlaşma, aynı iş yerinde üçüncü yılı tamamladıktan sonra kalıcı oturum olan Stamp 4 vizesine başvurma şansı tanıyor.

İrlanda kalıcı oturum almanın bir diğer yolu ise, İrlanda’nın belirlediği Critical Skills listesinde bir meslekler sahip olmaktan geçiyor. Bu listenin sağladığı koşullarla bir şirket tarafından istihdam edilip, İrlanda’da 2 yıl boyunca Critical Skills vizesiyle çalışılması halinde İrlanda’da Stamp 4 vizesi alma hakkını kazanılıyor.

Ayrıca, İrlanda’da 5 yıl full time çalışma izniyle bulunduktan sonra, Stamp 4 oturum vizesi başvurmak hakkı kazanılıyor. Çalışma izni için, şirket sponsorluğu gibi çeşitli şartları sağlamak gerekiyor.

Bunların yanı sıra, aile birleşimi, sığınmacı başvuruları sonucu, İrlanda vatandaşlığı bulunan çocuğunuz olması gibi durumlarda İrlanda Göçmen Ofisi’nde yapılan değerlendirmeler ile Stamp 4 vize sahibi olunulabilir. 

—i

Bu yazı İrlanda Göçmen Ofisi’nin internet sitesinde yer alan resmi bilgileri doğrultusunda hazırlanmıştır.