Ana Sayfa Alış veriş AVRUPA’DA EKONOMİK DURGUNLUK YAŞANIYOR

AVRUPA’DA EKONOMİK DURGUNLUK YAŞANIYOR

419
0
AB
AB

AVRUPA HABER – Avrupa Merkez Bankası’nın yaptığı bir ankete göre avro bölgesi tüketicileri ekonomideki daralma ve yüksek enflasyon nedeniyle önümüzdeki yılın bütçelerinden yemeye başladı. 

Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan Tüketici Beklenti Anketi bugün yayımlandı.

Ankete göre; avro bölgesi sakinleri Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonu %2’ye düşürme hedefine ulaşabileceğine inanmıyor.

Haziranda yapılan ankete göre ayrıca; orta gelirli tüketici gelecek yıl fiyatların %5 artacağını ve enflasyonun üç yıllık süreçte %2.8’e ulaşacağını bekliyor.

Bu durum, gelir ve harcama oranlarıyla karşılaştırıldığında, hane halkının tasarruf etme kabiliyetinde büyük bir azalmaya işaret ediyor.

Tüketiciler ayrıca önümüzdeki bir yıl içinde ekonominin %1.3 daralmasını bekliyor.

Buna karşılık Avrupa Merkez Bankası; enflasyonun 2022’de %6.8, 2023’te %3.5 ve 2024’te 2.1 şeklinde olacağını öngörüyor. Büyümenin ise bu yıl %3.7, önümüzdeki yıl %2.8 ve 2024’te de %1.6 olacağını bekliyor.

Geçtiğimiz ay %8.9’a ulaşan rekor düzeydeki avro bölgesi enflasyonuyla mücadele etmek için, Avrupa Merkez Bankası geçen ay 50 baz puan faiz artırımında bulunmuş ve gelecek aylar için daha fazla artırım öngörmüştü.

Yapılan anket için, Avrupa Merkez Bankası her ay Belçika, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya ve Hollanda’dan yaklaşık 14.000 yetişkinle görüşüyor.

Bu ülkeler avro bölgesinin GSYH’nın %85’ini ve nüfusunun %83.8’ini temsil etmektedir.