Ana Sayfa Güncel haberler İRLANDA İÇİN SARI ALARM: SICAKLIK 30 DERECEYİ BULACAK

İRLANDA İÇİN SARI ALARM: SICAKLIK 30 DERECEYİ BULACAK

417
0

İRLANDA HABER –  Met Éireann, Munster ve Leinster’in bazı bölgelerinin bugün 30C’ye ulaşacağını söylerken, yarın öğleden sonra İrlanda için Sarı Alarm yüksek sıcaklık uyarısı yürürlüğe girecek.

Hava tahmincisi ilk olarak iki il için öğleden sonra saat 12’de yürürlüğe giren Sarı Alarm hava uyarısı yayınlamıştı.

Met Éireann Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinin genellikle 27 ve 29 derece arasında seyredeceği ve aşırı sıcak geçeceği konusunda uyardı.

Ayrıca; geceleri sıcak olacağını ve sıcaklıkların  genellikle 15C’nin üzerinde kalacağını, Leinster ve Munster dışında ise gece sıcaklıklarının genellikle 10-15C’nin altına düşmeyeceğini ekledi. 

Özellikle Connaacht ve Ulster’in batısında kıyı şeridine doğru biraz daha serin olması bekleniyor.

Met Éireann’dan Kıdemli Tahminci Gerry Murphy, ülkenin önümüzdeki günlerde sürekli sıcak bir hava yaşayacağını, ancak sıcaklık rekorlarının kırılmayacağını söylüyor.

Murphy, RTE News at One’a yaptığı açıklamada; ağustos ayı sıcaklık rekoru olan 31.5 dereceye ulaşabiliriz ancak bu seviyeleri görmeyebiliriz de dedi.

Sıcaklıklar neredeyse her yerde 20 derecenin üstünde seyredecek.

“Pazar gününün de sıcak bir gün olacağını, ancak muhtemelen bu kadar yaygın olmayacağını belirtmek gerekir. Önümüzdeki birkaç gün boyunca Pazar günü için uyarılarımızı güncelleyebiliriz” diye ekledi.

Meteoroloji servisi, az bulutlu yaygın güneşli dönemler nedeniyle UV seviyelerinin de ülkenin büyük bölümünde “yüksek” olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Yarın da sıcak ve güneşli bir gün olması, en yüksek sıcaklıkların genellikle 25C ila 30C arasında seyretmesi ve Leinster veya Munster’in iç kesimlerindeki birkaç noktada 30’ların altına ulaşması bekleniyor.

Kıyılarda hava o kadar sıcak olmayacak ve öğleden sonra deniz meltemleri gelişecek.

Dün İrlanda’da 2003 yılından bu yana görülen en yüksek Ağustos ayı sıcaklığı kaydedilmiş ve 1981-2010 uzun vadeli ortalamanın 9,3C üzerine çıkılmıştır.

Carlow’daki Oak Park dün 29.2C ile en yüksek sıcaklığı kaydederken, Dublin’deki Casement Havaalanı 27.6C’ye ve Tipperary’deki Gurteen 27.6C’ye ulaştı.

Başhekim Yardımcısı Profesör Breda Smyth dün, sıcağın etkilerine karşı yaşlıların, küçük çocuk ve bebeklerin yaklaşan sıcaklar sırasında daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

“Sıcak bitkinliğinin belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi ve kafa karışıklığı, iştah kaybı ve hasta hissetme, hızlı nefes alma veya nabız, 38C veya üzerinde yüksek sıcaklık ve çok susama yer almaktadır” dedi.

Prof Smyth şu tavsiyelerde bulundu: “Yetişkinler için en az 30+ ve çocuklar için 50+ güneş koruma faktörüne sahip güneş kremini düzenli ve bol miktarda uygulayın.

“Gün içinde mümkün olduğunca uzun süre doğrudan güneş ışığından uzak durun, özellikle de UV’nin en güçlü olduğu sabah 11 ile öğleden sonra 3 saatleri arasında.”