Ana Sayfa Güncel haberler İRLANDA’DA ÇALIŞANLARA ÜCRETLİ HASTALIK İZNİ UYGULAMASI

İRLANDA’DA ÇALIŞANLARA ÜCRETLİ HASTALIK İZNİ UYGULAMASI

714
0

İrlanda’da çalışanlara ücretli hastalık izni hakkı tanıyan bir yasa onaylandı.

İrlanda’da özel sektörde hastalık izni olmayan ve hastalık izni hakkı olmayan düşük gelirli çalışanların haklarını gözetmek için ücretli hastalık izni hakkı tanıyan bir yasa yürürlüğe girdi.

RTE’de yer alan habere göre, ücretli hastalık izni tanıyan yasa gereği, bir iş yerinde 13 haftadan fazla istihdam edilen çalışanlar, ücretli hastalık izninden faydalanabilecek. 1 yıllık çalışanların 3 gün, 2 yıllık çalışanların 5 gün, 3 yıllık çalışanların 7 gün ve 4 yıllık çalışanların ise, 10 günlük ücretli hastalık izni hakkı olacak.

Hastalık izni ücreti, günlük 110 euro’yu geçmemek şartıyla çalışanın maaşının yüzde 70’i oranında olacak. Enflasyon ve gelir miktarının değişimi gibi durumlar için Bakanlar Kurulu’nun hastalık izni ücretini revize etmek hakkını bulunuyor.

Ücretli hastalık izni hakkını kullanmak isteyen çalışanların işverenine  geçerli bir sağlık sertifikası (rapor) göstermesi gerekiyor. Ücretli hastalık izni süresinde iyileşip, çalışmaya geri dönemeyen çalışanlar ise, devletin Sosyal Koruma Departmanı’na başvurarak hastalık ödemesinden faydalanabilecek.