Ana Sayfa Dil Okulu İRLANDA’YA GİDERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

İRLANDA’YA GİDERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

2303
0

İrlanda’ya gelmeden önce hatırlanması gereken birkaç detayı sizler için derledik.

**

Geçen hafta İrlanda vizelerinin değerlendirilmeye başlanacağı duyurulmasından bir hafta sonra ilk vize sonuçları başvuru sahiplerine ulaşmaya başladı. Adalet Bakanlığı’nın ‘short stay’ açıklanaması karşın, uzun dönem öğrenci vizelerinin onaylandığı da edinilen bilgiler arasında. Yakın zaman içerisinde Türkiye’den İrlanda’ya gelişlerde bir artış gözlenmesi bekleniyor. İrlanda’ya gelecekler arasında ilk defa gelecek olanlar büyük çoğunluğu oluşuturyor.

Peki İrlanda’ya gelmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Sizler için derlemeye çalıştık.

İklim

Öncelikle, İrlanda için valiz hazırlarken İrlanda’nın iklim koşullarının dikkate alınmasında fayda var. Her mevsim yağış alan ve rüzgarı bol olan bir ülke olduğu unutulmamalı. Buna göre, valizinize yağmur geçirmez ve rüzgara karşı sizi koruyacak kıyafetler koymanız faydanıza olacaktır. Ayrıca, sağlam, su geçirmez ayakkabılar getirmeyi de ihmal etmeyiniz.

Adaptörler

İrlanda’da Türkiye’nin aksine tüm prizlerin girişleri üçlü şeklinde. Bu nedenle Türkiye’den getireceğiniz boşta şarj aletiniz olmak üzere tüm elektrikli aletlerinizin priz girişleri uyumsuz olacaktır. Ama merak etmeyen dönüştürücü adaptörleri havalimanı dahil nerdeyse tüm marketlerde ve elektronik mağazalarında bulabilirsiniz. Sıkıntı yaşamamak adına İrlanda’ya vardıktan sonra en kısa süre içerisinde temin etmeniz faydanıza olacaktır.

Para

İrlanda’ya gelirken yolculuk esnasında her ihtimale karşı, ihtiyacınız dışında üzerinizde veya çantanızda nakit para taşımamanızı tavsiye ederiz. Paranızı İrlanda’da açacağınız banka hesabına Wise eski adıyla Transferwise gibi uygulamalarla fazla kesinti olmadan güvenli bir şekilde aktarabilirsiniz. Wise uygulamasına burdan ulaşabilrsiniz.

Pasaport ve Belgeler

Bunlar zaten unutulması zor olan şeyler fakat hatırlatmakta fayda var. Havalimanına gitmeden belgelerinizin ve pasaportunuzun yanınızda olduğunuzdan emin olmalısınız.

Özel İlaçlar

Eğer düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa, İrlanda’da bulunmaması ihtimaline karşı doktorunuzla görüşerek, yolculuğunuzdan önce mutlaka temin etmelisiniz. Ayrıca soğuk algınlığı veya baş ağrısı gibi destekleyici ilaçları da Türkiye’den getirmenizde sizin faydanıza olacaktır.

Konaklama

İrlanda gelmeden önce eğer aile yanı konaklama almadıysanız ve kalacak yer konusunda güvenilir bir bağlantı bulmak da zorluk çekeceğinizi düşünüyorsanız, kısa süreli olarak pansiyonlar ve hotellerden konaklamanız faydanıza olabilir. Booking.com,Airbnb ve Couchsurfing gibi sitelerden tüm İrlanda’da bütçenize göre kısa süreli konaklama bulabilirsiniz. Ayrıca daft.ie ve Facebook Market Place üzerinden de uzun sürekli konaklama için araştırmalar yapabilirsiniz.

Ulaşım

İrlanda’da şehir içi ulaşım araçlarında ücret ödemesi için leap card kullanılmakta. Eğer öğrenci olarak geliyorsanız, Okulunuzdan alacağınız belgeleri ile Trinity College kampüsünde ve O’Connell Street üzerinde bulunan Leap Card merkezlerinde öğrenci kartınızı çıkartabilir, indirimli seyehat edebilirsiniz. Öğrenci değilseniz, herhangi bir marketten 5 euro karşılığı leap card alabilir ve yükleme yapabilirsiniz. Ayrıca Moovit uygulaması ve Google maps üzerinden otobüs güzergahlarını öğrenebilirsiniz. Dipnot olarak; Dublin Havalimanı’ndan şehir merkezine 16 nolu otobüsle ulaşabilirsiniz.

GNIB VE PPS Kartları

İrlanda’ya ulaştıktan oturumunuzu onaylatmak ve legal olarak çalışabilmek için Gnib ve Pps Kartlarına sahip olmanız gerekiyor. Gnib Kart, oturum kartı olarak geçiyor. Pps Kartı/Numarası ise bir çeşit sosyal güvenlik numarası olarak düşünülebilir. Pps kartınızı alabilmek için öncelikle Gnib Kartınızı almanız gerekli. Gnib kartınızı 300 euro karşılığında Gnib merkezlerinden alıyorsunuz.  Ödemeler banka kartı ile yapılıyor. Uzun günler sıra beklemek adına İrlanda’ya gelişiniz kesinleştiği tarihten itibaren gnib kart randevusu alamanızı tavsiye ederiz. Gnib randevusu için bu adresi kontrol edebilirsiniz.