Ana Sayfa Dil Okulu İRLANDA’DAKİ BREZİLYALILAR HAKKINDA MERAK EDİLENLER

İRLANDA’DAKİ BREZİLYALILAR HAKKINDA MERAK EDİLENLER

815
0

İrlanda’da ve özellikle başkent Dublin’de en sık karşılaşılan göçmen gruplarının başında Brezilyalılar geliyor. İrlanda’da yaşayan Brezilyalılar, İrlanda’nın en kalabalık göçmen grubu olmamalarına rağmen sosyal hayatta görünürlükleri diğer tüm göçmen gruplarından fazla. İrlanda’ya başta dil eğitimi ve akademik eğitim almak için gelen Türk öğrenciler de okullarında ve iş ortamlarında haliyle en çok Brezilyalılarla karşılaşıyor, arkadaşlıklar kuruyor.

İrlanda’daki Brezilyalıların görünürlülüğü, Brezilyalıların neden İrlanda’ya geldiği, İrlanda’daki Brezilyalı göçmen nüfusu bazı konular hakkında da merak uyandırıyor. Thejournal.ie’de yayınlanan “Brazilian migration into Ireland: ‘There’s a mutual compatibility with the Irish’” başlıklı yazıda İrlanda’da yaşayan Brezilyalılar hakkında merak edilen konulara cevap aranıyor. 

Thejournal.ie

İrlanda’daki Brezilyalı Nüfusu

Yazıda yer alan bilgilere göre, 2016 yılında yapılan nüfus sayımında 13 bin 600 Brezilyalı İrlanda’da yaşıyordu. Fakat, aradan geçen 5 yılı düşünürsek bu sayıdan daha  fazla Brezilyalının şu an İrlanda’da bulunduğu tahmin edilebilir. Sadece geçen yıl 5 bin 800 Brezilyalıya PPS numarası verilmiş durumda. Bu sayı, PPS numarası alan her 12 kişiden birinin Brazilyalı olduğunu gösteriyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşları ve İrlanda’da serbest dolaşım hakkı olan İngiltere ve İsviçre vatandaşları çıkarılınca, PPS numarası alan her 5 kişiden biri Brezilyalı oluyor. 2019 kayıtlararına göre, 27 bin Brezilyalının İrlanda’da geçerli oturum kartı bulunuyordu. Bu sayı 2020 yılında pandeminin etkisiyle 22 bin 500’e kadar düşse de, vizelerin ve uçuşların açılmasıyla birlikte tekrar artış ivmesinde olduğu düşünülebilir.

Brezilyalılar, İrlanda’da yaşayan azınlıklar içerisinde yüzdelik dilim olarak pastada büyük bir yer tutmasa bile, İrlanda’da yaşayan azınlık gruplarının nüfus sıralamasında ilk 10’da bulunan tek Avrupa Birliği dışındaki grup olarak dikkat çekiyor. Başka bir dikkat çeken nokta ise, İrlanda’daki Brezilyalı sayısının İrlanda’da yaşayan Amerikalı(10 bin 500) ve Hindistanlı (11 bin 500) sayısından fazla olması… Özellikle İrlanda ile ABD arasında tarihi ve kültürel bağlar düşünüldüğünde İrlandalılar için şaşırtıcı bir bilgi olarak öne çıkıyor.

Yazıda yer alan bilgilere göre, İrlanda’daki Brezilyalıların üçte ikisi başkent Dublin’de yaşıyor. Geri kalanı ise, Roscommon, Naas, Gort ve Galway gibi kentlerde yaşıyor.

Brezilyalılar Neden İrlanda’yı Tercih Ediyor?

Yazıyı hazırlayan Conor James McKinney’in bu sorusunu Brezilya’nın Dublin Büyükelçisi Paulo Azevedo şu şekilde cevaplıyor, “Brezilyalıların İrlanda’ya göçü üç dalgadan oluşuyor. İlk olarak Et fabrikası işçisi olarak 1990’larda başlayan dalga, ikincisi 2000’li yıllarda başlayan dil okulu öğrencisi olarak gelenler, son olarak ise son yıllarda görülen bilişim sektörü ve mühendis olarak gelenlerin oluşturduğu dalga”

İlk defa 1990’lı yıllarda Galway’de bir et fabrikası Brezilyalı işçi çalıştırmaya başlamış. 2007-2008 yıllarında bu çalışanlardan bir kısmı işten çıkarılsa bile İrlanda’dan ayrılmamış.  Yasal oturum hakkını kaybedenler olsa bile, çeşitli diplomatik ve hukuki süreçler sonucu İrlanda’da kalmaya devam etmişler.

Dil okulu vesilesiyle gelen Brezilyalılar ise belki de İrlanda’daki Brezilya nüfusu arasındaki en büyük kitleyi oluşturuyor. Work and Study uygulaması Brezilyalıların İrlanda’daki hayatlarının ilk adımını oluşturuyor denebilir. Brezilyalıların dil okulu için İrlanda’yı seçmelerinde etkenler ise vize koşulları… Aynı kıtada bulundukları ana dili ingilizce olan ABD’nin Brezılyalılardan vize istemesi ve İngilizcenin öz vatanı olan İngiltere’nin dil okulu öğrencilerine çalışma izni vermemesi gibi koşullara karşılık; Brezilya vatandaşlarının İrlanda’ya vizesiz seyehat edebilmeleri ve İrlanda’da dil öğrencilerine tanınan çalışma izni İrlanda’yı Brezilyalılar için daha cazip yapıyor. Vizesiz şekilde İrlanda’ya seyehat eden Brezilyalılar, İrlanda’ya varınca 300 Euro’luk bır ücret ve gerekli evraklar ile İrlanda’daki oturumlarını uzatıp Stamp 2 çalışma iznini alabiliyorlar.

Umut Arayışı

Yazıda,  fikrine başvurulan uzmanların görüşlerinde öne çıkan diğer noktalar birkaç cümle ile şöyle sıralabilir. Brezilyalılar, birçoğu İrlanda’ya sonsuza kadar kalmak niyetiyle gelmiyor. Temel eğilim, Brezilya’da ev sahibi olabilecek, kendine hayat kurabilecek parayı İrlanda’da kazanıp Brezilya’ya dönmek yönünde. Bir diğer nokta ise, umut arayışı…

1990’lardan başlayarak günümüzde yoğun bir şekilde devam eden Brezilya göçünün merkezinde, özellikle genç Brezilyalıların ekonomik ve politik sebeplerden dolayı gelecek umutlarının körelmesi yer alıyor.