Ana Sayfa Ekonomi İRLANDA HAFTADA 4 GÜN MESAİYİ TEST EDECEK

İRLANDA HAFTADA 4 GÜN MESAİYİ TEST EDECEK

1019
0

İrlanda, 2022 yılıda haftalık mesai günlerini azaltılmasıyla ilgili pilot uygulamasını başlatıyor. Four Day Week Ireland oluşumu tarafından organize edilen uygulamada maaşlar aynı kalacak şekilde çalışanları haftalık çalışma günlerini 4’e indirmeyi planlıyor.

Joe.ie sitesinde yer alan habere göre, çalışma saatlerinin azaltılmasını öngören pilot uygulamaya  Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı ile İklim ve Çevre Komisyonu da, haftada 4 gün çalışmanın sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini araştırmak için fon saylayacak.

150 bin Euro fon sağlanması beklenen uygulama boyunca,  haftada 4 gün çalışmanı şirketlerin ekonomik hedeflerine olan etkisi, çalışanların üreticilikleri, iş tatminleri ve ofislerin az kullanılımın, işe gidiş-gelişlerde harcanan enerji ve zamanın çevresel etkileri incelenecek.

Pilot uygulamayı organize eden 4 Day Week Ireland Ceo’su Joe O’Connor uygulama hakkında, “Uluslararası araştırmalardan, kısa çalışma sürelerinin bir kayıp oluşturmadığını biliyoruz. Genellikle bunun tam tersi oluyor. Daha az mesai saatleri uygulayan işvereneler, çalışanlar üzerinde fiziksel ve zihinsel sağlıklarında fayda sağlayabilir. Ayrıca korbon emisyonunu azaltmak ve cinsiyet eşitliğini desteklemek gibi faydaları olabilir” şeklinde konuştu.

İrlanda Başbakan Yardımcı ve Ekonomi-Ticaret Bakanı Leo Varadkar ise, “ Yüzde 20 daha az çalışarak, aynı üretliği sağlamak ve aynı maaşı almak iddialı bir fikir. İrlanda için faydalı olacağını söylemek için şu an çok erken. Sağlık, eğitim ve üretim sektörleri gibi sektörlerde bunun nasıl uygulanacağını anlamak güç olabilir” diye  konuştu.

Öte yandan Dublin Belediyesi meclisi, olağan toplantısı haftada 4 gün çalışma pilot uygulamasına katılmak ile ilgili sunulan teklifi oy birliğiyle kabul etti.