Ana Sayfa İrlanda İRLANDA’NIN HAVARİSİ: AZİZ PATRICK

İRLANDA’NIN HAVARİSİ: AZİZ PATRICK

Yazar: Yasir Baba

896
1

AZİZ PATRİCK

Tarih boyunca toplumların kaderini etkilemiş, hayatlarında olumlu veya olumsuz yönde büyük değişimlere neden olmuş birçok şahsiyet çıkmıştır. Toplumlar kaderleri etkileyen bu büyük şahsiyetleri yüzyıllar boyu unutmaz, unutumaz yeni nesillere bu şahsiyetleri, kahramanları anlatır, onları hatırlatacak birçok şey yaparlar.

Saint Patrick veya Türkçe ifadesiyle Aziz Patrick de İrlandalılar için böyle büyük, etkin bir karakter.

İrlandalıların belki de kaderlerine dokunmuş, yaşantılarına yeni bir yön vermiş bir şahsiyet. Kendisi İrlanda adasında Katolik Hristiyanlığın yayılmasını sağlayan aziz olarak biliniyor. Hakkında birçok efsane bugün hala nesilden nesile aktarılıyor. Rivayetlere göre vefat günü olduğu gün kabul edilen gün olan 17 Mart, onun anısını ve mirasını yaşatmak adına her yıl St Patrick günü olarak kutlanıyor. Sadece İrlanda’da değil. Başta Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde…


Rivayetlere göre, Aziz Patrick M.S 387 yılında dünyaya geldi. Adı tarihe İrlanda’yla birlikte yazılsa da; kendisi Romalı bir ailenin çocuğu olarak İskoçya’da doğdu. Patrick’in ailesi, Hristiyan inancına bağlı dindar bir aile sayılırdı fakat Patrick, gençlik yıllarına ailesinin aksine dine uzak bir hayat yaşıyordu. 16 yaşında İrlanda korsanlar tarafından kaçırılan Patrick, gemiyle İrlanda adasına götürülerek köle olarak satıldı ve yaklaşık 6 yıl boyunca çobanlık yapmaya zorlandı. Yine belirli riyavetlere göre, 22 yaşına geldiğinde bazı metafizik sesler duymaya başladı. Duyduğu bu sesler, Patrick’e kaçmasını ve limana gitmesini, orada kendisini İngiltere’ye götürecek bir geminin beklediğini söylüyordu. Duyduklarının etkisiyle çobanlık yaptırıldığı bölgeden kaçan Patrick, limanda kendisini bekleyen gemiyi buldu ve İrlanda’dan İngiltere’ye doğru yola çıktı. Bu olaylar, onun hayata ve dine bakışını etkilemişti. Doğduğu topraklara dönünce uzunca bir süre Hristiyanlık üzerine kendine eğitmeye başladı.

İRLANDA’YA DÖNÜŞ

Zaman içerisinde dini olgunluğa eren Patrick, İrlanda’ya dönerek Hristiyanlığı anlatmaya karar verdi. İrlanda adasında Hristiyanlık yayılmadan önce, İrlandalılar arasında Keltik kültüründen kalma Pagan inancı hakimdi. Patrick, İrlanda’yı köy köy şehir şehir dolaşarak Hristiyanlığı anlatmaya başladı. Bu sırada rivayetlere göre, belirli halka belirli mucizeler gösterdi. Bunlardan en meşhur olanı, İrlanda adasından yılanları kovması… Bu tip mucizeler İrlandalıların Hristiyanlığa geçiş sürecini hızlandırdı.

Patrick’in İrlanda halkına Hristiyanlığı anlatırken kullandığı bir örnekleme ise zaman içerisinde İrlanda’nın ve günümüzde bayram olarak kutlanan St. Patrick Günü’nün önemli sembollerinden biri haline geldi. Üç yapraklı yonca. Aziz Patrick, Hristiyanlıktaki kutsal üçleme olarak bilinen teslis inancını açıklamak için üç yapraklı yoncayı kullandı. 

Aziz Patrick, hayatını İrlanda’nın Hristiyanlaşmasına adadı. Aynı zamanda fikirlerini de Confession isimli kitapta topladı. Patrick’in kitabı İrlandalı katedraller ve kiliseler tarafından çoğaltılıp, yayılmıştır.

Bugün İrlanda havarisi ve İrlanda’nın koruyucu azizlerinden biri olarak görülür. Aziz Patrick’in ismini taşıdığı birçok sokak, cadde ve kiliseye İrlanda’da rastlamak mümkündür. Patrick ismi de yine İrlandalılar arasında en sık tercih edilen isimlerden birisidir.

1 Yorum

Comments are closed.