Ana Sayfa Spor TÜRKİYE’DEN İRLANDA’YA KARDEŞLİĞİN RENGİ: BORDO-MAVİ

TÜRKİYE’DEN İRLANDA’YA KARDEŞLİĞİN RENGİ: BORDO-MAVİ

Yazar: Yasir Baba

1272
0

Farklı iki ülkeden aynı renklere gönül vermiş iki kulüp; Trabzonspor ve Drogheda United… Türkiye’nin dört büyükler olarak adlandırılan takımlarından biri olan Trabzonspor ve İrlanda Premier Ligi temsilcisi Drogheda United 2010 yılından beri resmi olarak kardeş kulüpler.


İrlanda’nın Drogheda şehri Türklere yabancı olan bir şehir değil. İrlanda’nın yaşadığı Büyük Kıtlık esnasında Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’in gönderdiği insani yardım Drogheda şehrine ulaşmıştı. Şehirde hatta konu ile alakalı bir anıt tablet bulunuyor. Bu bakımdan Drogheda şehri, İrlanda ile Türkiye arasındaki kurulan tarihsel bağda önemli bir konumda. 

Şehrin İrlanda Premier Ligi’nde mücadele eden takımı Drogheda United da Türkleri ve Türkiye’yi hatırlatan bazı imgeleri bünyesinde barındırıyor. Takımın renkleri Türkiye’nin en büyük kulüplerinden biri olan Trabzonspor ile aynı; bordo-mavi… Takımın ableminde ise bayrağımızın simgeleri hilal ve yıldız…

NASIL KARDEŞ TAKIM OLDULAR?

Trabzonspor ve Drogheda United takımların  kardeş olmaları için aslında her şey hazırdı. İki kulüp arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve resmi olarak kardeş kulüpler olmaya götüren süreç, 2008 yılında Trabzonspor taraftarlarının mali kriz içerisinde bulunan Drogheda United’a yardım etmesiyle başlıyor. Sosyal medya üzerinden Drogheda United’ın yaşadığı krizden haberdar olan Trabzonsporlu taraftarlar, armalarında ay-yıldız olan kendi takımları gibi bordo-mavi renkli İrlanda takımına yardım etmek için harekete geçerler. Kendi çabalarıyla ‘The Drogs’la kardeş elini uzatan Trabzonspor taraftarı, sosyal medya üzerinden oluşturdukları sayfalarda yardım toplarlar. 

Büyük Kıtlık zamanı Drogheda’ya ulaşmış yardımla İrlanda ile Türkiye arasında oluşmuş tarihsel bağ da iki bordo-mavili kulüp arasındaki dostluğun ilerlemesinde etkili bir rol oynar. Zaman içerisinde iki kulübün yöneticilerin görüşmeleri ve sosyal medyada üzerinden takım taraftarlarının kaynaşması sonrası 2011 yılında bir araya gelen taraflar kardeşliklerini ilan eder.

O tarihten beri kardeş kulüpler olan Drogheda United ve Trabzonspor birkaç kez dostluk maçı yapmayı da planladılar fakat hava muhalafeti gibi çeşitli nedenlerle bu maç bir türlü oynanamadı. Bordo-mavili kardeş kulüpler sosyal medyda resmi hesaplar ve taraftar hesapları üzerinden birbiriyle ilgili gönderiler paylaşarak dostlukları ifade ediyorlar.