Ana Sayfa İrlanda İRLANDALILAR HER YERDE

İRLANDALILAR HER YERDE

1030
0

Dünyanın dört bir yanında yaşayan yaklaşık 80 Milyon İrlandalı, İrlanda kültürünü yaşadıkları ülkelerde canlı tutmaya devam ediyor. 

Tarih boyunca birçok millet ana vatanlarından başka diyarlara göç etti. Bu göçlerin çeşitli sebepleri var. Savaşlar, kıtlıklar, otorite zorlamaları gibi… İrlandalılar da, nüfus oranlarına bakılırsa dünyanın en çok göç veren milletlerinden sayılabilir. 

Bugün İrlanda Cumhuriyeti’nin nüfusu yaklaşık 5 Milyon olmasına karşın; dünyanın dört bir yanında ortalama 80 Milyon İrlandalı yaşıyor. İrlanda dışında yaşayan İrlandalıların, en yoğun oldukları ülkelerini başını ise, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Arjantin gibi ülkeler çekiyor.

İrlandalıların göç hikayesi birçok kaynağa göre, orta çağlara kadar dayanıyor. Fakat, İrlandalı göçünün en yoğun yaşandığı tarihler olarak 17. Yüzyıl sonrasını olarak görülüyor. Özellikle 19. Yüzyılda yaşanan ekonomik zorluklar ve kıtlıklar İrlandalıları ana vatanlarını terk ederek yaşayacak yeni yerler bulmaya itmiş. Sadece Büyük Kıtlık esnasında İrlanda’dan Amerika’ya 1,5 Milyon İrlandalı göç etti.

Kültürlerine ve kimliklerine bağlı bir millet olarak ön plana çıkan İrlandalılar, göç ettikleri coğrafyalarda tamamen asimile olmamışlar, İrlanda kimliğine sahip çıkmayı başarmışlar. Günümüzde Irish Diasporası olarak çağırılan İrlanda dışında yaşayan İrlandalılar, yaşadıkları ülkelerde İrlanda kültürünü canlı tutmaya devam ediyor. Bunun en belirgin özelliği olarak, St Patrick Günü ABD’den Dubai’ye, Avusturalya’ya kadar birçok ülkede büyük etkinliklerle kutlanması gösterilebilir. Yine dünyanın çok yerinde ‘Irish Pub’ bulunması da bu duruma örnek.

İrlanda yaşayan İrlandalılar, aynı zamanda İrlanda’nın turizm sektörüne büyük bir katkısı bulunuyor. Atalarının yaşadıkları toprakları merak eden binlerce İrlandalı, her yıl İrlanda’yı ziyarete gidiyor.