Ana Sayfa Güncel haberler İRLANDA HÜKÜMETİ GÜVENOYU KISKACINDA

İRLANDA HÜKÜMETİ GÜVENOYU KISKACINDA

470
0
İrlanda Başbakanlık Binası

İrlanda Hükümeti, meclis güvenoyunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya…

Fianna Fail, Fine Geal ve Yeşiller Partisi’nin koalisyonundan oluşan İrlanda Hükümeti, İrlanda Meclisi’nde  (Dail) güvenoyunu kaybetme tehlikesiye karşı karşıya kaldı. 

Geçen hafta koalisyon ortaklarından Leo Varadkar’ın liderlik ettiği Fine Gael’in Donegal Milletvekili Joe Mchugh’in partiden istifa etmesinin ardından koalisyon partileri meclisteki çoğunluğunu kaybetti.

Bunun üzerine ana muhalefette bulunan Sinn Fein Partisi Genel Başkanı Mary Lou McDonald, yaptığı açıklama ile Hükümetin meclisin güvenini kaybettiğini belirterek, mecliste hükümet için güvenoyu yoklaması talep edeceklerini belirtti.

McDonald, hükümeti konaklama krizi ve artan yaşam masrafları konusunda başarısız olmakla suçlarken, İrlanda’nın kaybedecek zamanı yoktur vurgusu yaptı.

İrlanda Meclisi’nde şu anda muhalefet milletvekilleri sayısı, koasliyon ortaklarının milletvekili sayısından bir fazla. Güvenoyu yoklaması öncesi gözler İşçi Partisi ve Sosyal Demokratlar’ın milletvekilleriyle bağımsız milletvekillerine çevrildi.

İrlanda medyasında yer alan ilk haberlere göre, Sosyal Demokratlar ve İşçi Partisi milletvekilleri hükümete güvenoyu vermeyecekleri yönünde. Bunun yanı sıra bazı bağımsız milletvekilleri de oylamada hükümet aleyhine oy kullanacaklarını belirtiyor. 

Muhalefetin güvenoyu hamlesini yorumlayan İrlanda Başbakanı Micheal Martin, bunu muhalefetin siyaset yapma şekli olarak gördüğünü ve normal karşıladığını söyledi. 

Sinn Fein, İrlanda’daki göçmen gruplara verdiği destekle ön plana çıkıyor. Ayrıca, yaşam maliyetleri ve konaklama krizi gibi saha sosyal demokrat çizgide bir politika benimsiyor.