Ana Sayfa Ekonomi İRLANDA’NIN ASGARİ ÜCRETİ KALDIRMA PLANI

İRLANDA’NIN ASGARİ ÜCRETİ KALDIRMA PLANI

4011
0
İrlanda Başbakanlık Binası

İrlanda Hükümeti, asgari ücreti asgari yaşam giderleriyle dengeleyip asgari ücretlendirme metodunu değiştirmeyi planlıyor.

**

Küresel bazda etkili olan yüksek enflasyon oranları asgari ücretlerin minimum yaşam masraflarını karşılamamasına neden oluyor. İrlanda Hükümeti bu sorunu çözmek için kademeli olarak asgari ücret ile minimum yaşam maliyetlerini eşitlemeyi planlıyor.

RTE News’de yer alan habere göre; İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Ticaret Bakanı Leo Varadkar, önümüzdeki 4 yıl içerisinde asgari ücretlendirme ile minimum yaşam maaliyetlerini dengeleyecek bir plan üzerine çalışıyor.

Varadkar, hazırladığı planı hükümete sunmadan önce, iş dünyası temsilcileri, çalışan temsilcileri ve ekonomi uzmanlarıyla detaylı görüşmeler yapacağını belirtti.

İrlanda’da 2022 yılı Ocak ayı itibariyle asgari ücret saatlik 10.50 euro olarak belirlenmişti. livingwage.ie ‘de yer alan hesaplamalara göre ise, 2022 yılında İrlanda’da minimum yaşam masraflarının saatlik karşılığı 12.90 Euro’ya denk geliyor.

Varadkar’ın hazırlık içerisinde yer alan plana göre, 4 yıl içerisinde asgari ücretlendirmenin yerini kademeli olarak medyan ücret alacak. Hükümet 2026 yılında asgari ücret yerine medyan ücreti geçilecek süreye kadar; her yıl asgari ücreti planlı şekilde arttıracak. Bu şekilde asgari ücretle minimum yaşam masrafları arasındaki farkı kapamaya hedefliyor. 2026’dan itibaren ise, bir yılın asgari ücreti o yılın medyan ücretine göre belirlenecek ve tüm iş verenler bu ücretlendirmeyi uygulayacak. Planın sağlıklı bir şekilde işlemesi ekonomik seyrin nasıl gelişeceğiyle de bağlantılı olarak şekillenecek. 

Medyan ücret tüm çalışan nüfusun ortalama kazancıyla belirleniyor. İrlanda’da 2022 yılının medyan ücreti saatlik 12.17 euro olarak hesaplanıyor.