Ana Sayfa Eğlence İRLANDA’DA ALKOLLÜ ÜRÜNLERİN FİYATLARI ARTIYOR! GEREKÇESİ İSE…

İRLANDA’DA ALKOLLÜ ÜRÜNLERİN FİYATLARI ARTIYOR! GEREKÇESİ İSE…

1315
0

İrlanda Hükümeti, İrlanda’da çeşitli hastalıkların ve sağlık sorunlarınınn temel nedeninin alkol tüketimi olduğu gerekçesiyle birim alkol fiyatlarını arttırarak genel alkol tüketimini azaltmayı planlıyor.

**

İrlanda Sağlık Bakanlığı’nca yapılan açıklamaya göre, Ocak 2022 tarihi itibariyle alkollü ürünlerde asgari birim fiyat uygulamasına geçilecek. Uygulamanın başlamasıyla birlikte off-license dükkanları, marketler, bar ve restoran gibi alkol satışının olduğu her alanda alkollü ürünler belirlenen birim fiyattan daha ucuza satılamayacak.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında alkollü ürünlere uygulanacak birim fiyat arttırımına gerekçe olarak İrlanda halkının yaşadığı çeşitli sağlık sorunlarının temel nedeninin fazla alkol tüketimi olması gösteriliyor.  Açıklamada yer verilen Sheffield Alcohol Research Group’un yaptığı araştırmaya göre; 2019 yılında İrlanda’da 15 yaş üstü her birey yaklaşık olarak 10.8 litre saf alkol tüketti. Asgari fiyat uygulaması ile bu alkol tüketiminin ülke genelinde yüzde 9 oranında azalması bekleniyor. Bu azalmanın, yoğun şekilde alkol tüketicileri arasında yüzde 15’i, düşük riskli tüketiciler arasında yüzde 3 oranında gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Açıklmaya göre, asgari birim fiyatlandırmasının, yoğun şekilde alkol tüketicilerin, en ucuz alkol ürünlerini alma alışkanlıkları göz önünde bulundurularak belirlenecek. Hedef, alkollü ürünlerin kolay satın alınabilirliğini azaltmak. Bu şekilde, İrlanda’da alkolle dayalı sebeplerden gerçekleşen ölümlerin 200 vaka, hastanede yatılı tedavilerin ise 6000 vaka oranında azalması hedefleniyor.

İrlanda Sağlık Bakanlığı, asgari birim fiyat uygulamasının 2018 yılında kabul edilen Halk Sağlığı Kanunu kapsamında hazırlandığı belirtiken, uygulanmanın başlamasıyla birlikte, yüzde 12 oranında alkollü olan bir şarap 7.40 euro’dan ucuza satılamayacak. Ortalama bir biranın fiyatı ise 1.98 euro civarında olacak.