Ana Sayfa Dünya Haberleri İRLANDA VİZE SÜRECİNDEKİ SON GELİŞMELER…

İRLANDA VİZE SÜRECİNDEKİ SON GELİŞMELER…

2529
0

İrlanda vizesi olan talep başvurucu süreçlerini uzattı. Başvuruların sonuçlanması 6 ayı bulmaya başladı. 

Türkiye’nin ekonomisinde yaşanan kriz hali ve döviz kurlarındaki kalıcı belirsizlik, birçok Türk vatandaşını yurt dışında yeni bir kariyer ve hayat arayışına sürüklüyor. Avrupa Birliği’nde ana dili İngilizce olan tek ülke olan İrlanda’da kendine yurt dışında gelecek planlayan Türk vatandaşlarının gözde duraklarının başında geliyor.

Özellikle pandeminin ardından ekonomik krizinin etkisinin ağırlaşmasıyla birlikte Türkiye’den İrlanda’ya yapılan vize başvurularından yüzde 100’e varan artışa sebep oldu. Bu yoğunluk da pandamı öncesi dönemde ortalama olarak 15 iş günü ile 1 ay arasında sonuçlanan İrlanda vize sürecini 6 aya kadar çıkardı.

İrlanda’nın Ankara Büyükelçiliği, başta uzun dönem dil okulu vizeleri olmak üzere İrlanda’ya çeşitli sebeplerle gelmek isteyen Türk vatandaşlarının başvurularına yetişemiyor. İrlanda Büyükelçiliği vize başvurularındaki yoğunluğun üstesinde gelmeye çalışırken aynı zamanda yapılan başvuruları değerlendirmede de çeşitli zorluluklarla karşılaşıyor. Yurtdışı eğitim koşulları hakkında yayın yapan thepienews.com internet sitesine konuşan Marketing English in Ireland CEO’su David O’Grady, “Türkiye’den yapılan başvurularda son aylarda bir kalite düşüklüğü var. Bu başvuranlarla ilgili değil, başvuru formlarının nasıl doldurulduğuyla alaka. Düşük kaliteli başvuruların bireysel olarak mı gerçekleştirildiğini yoksa acenteler yardımıyla mı gerçekleştirildiğini bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

pienews.com‘a konuşan sektör temsilcileri ise, diğer ülke büyükelçiliklerinin eksik veya hatalı başvurularda bulunan adayların başvurularını direkt reddettiğini fakat İrlanda Büyükelçiliği’nin bu başvuruların düzeltilmesi için şans tanıdığını söylüyor. Böylece başvuru değerlendirme süreçleri uzadığı yorumu yapılıyor.

Aynı zamanda artan başvuru sayısından dolayı İrlanda Büyükelçiliği belirli kriterler konusunda daha keskin tavır alabiliyor. Buna örnek olarak, başvuru sürecinde banka hesabından gösterilmesi gereken miktar olan 7000 Euro’nun kaynağının açıklanması gösterilebilir. Daha önceki dönemlerde altın satışı veya araba satışı gibi belgeleri kabul eden Büyükelçilik, artık bu belgeleri kabul etmiyor. Konuyla alakalı resmi twitter sayfasından açıklama twitleri dahi atmış durumda.

 

***

İrlanda, anadilinin İngilizce olması, dil okulu öğrencilerine tanıdığı part time çalışma izni ve sonrasında Ankara Anlaşması ile uzun dönem oturum şansı ile Türk vatandaşları için cazip görünen bir ülke konumundaydı. Fakat, 6 aya varan vize başvuru süreci ve bu sürece bağlı olarak 6 ay pasaportun elçilikte bekleyecek olması, kriz ortamında bankada 7000 euro bekletme zorluğu gibi sebepler artık akıllara soru işaretleri bırakıyor.

Vize sürecinin uzaması yurt dışı eğitim acentelerini de olumsuz etkiliyor. 6 aya varan süreç, öğrencilerin şikayetleriyle ve başvurularını geri çekmeleriyle sonuçlanmaya başladı. Öte yandan English Language Student’s Union of Ireland (ELSU) gibi öğrenci birlikleri de sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden kurdukları gruplar ile Türk dil öğrencilerinin yüzleştikleri vize sorununu İrlanda’nin yetkili makamlarına taşımak için aracılık yapıyor. http://www.elsu.ie