Ana Sayfa Dil Okulu İrlanda’ya Gelmeden Bunları Göz Önünde Bulundurun…

İrlanda’ya Gelmeden Bunları Göz Önünde Bulundurun…

2210
0

İrlanda son zamanlarda yurt dışında yaşamak isteyen Türk vatandaşları arasında popüler olan ülkelerin başında geliyor. Bu popülaritenin temel nedeni, dil okulu öğrencilerine dahi verilen çalışma izni ve Ankara Anlaşması ile uzun süreli oturum şansı tanınması.

Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu kriz ortamının oluşturduğu gelecek kaygısı ve ‘önünü görememe’ durumu da yurt dışında hayat kurma fikrini bir yatırım olarak algılanmasına sebep oluyor.

Bu yatırım düşüncesi, insanlarda ister istemez bir kar beklentisi oluşturuyor. Tam burada, İrlanda’ya ‘gelecek yatırım’ı yapmayı düşünenlerin aklında bulundurması gereken birkaç husustan bahsetmenin önemi var.

Konaklama Sorunu

2020 yılında başlayan ve 2022 yılının ilk aylarına kadar etkili olan Kovid-19 pandemisi tüm dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi İrlanda’da da birçok şeyi değiştirdi. Bunların başında da İrlanda’nın kronik sorunlarınından biri olan konaklama sorununu kriz boyutuna çıkması geliyor.

İrlanda’ya gelmeyi planlıyorsanız; Türkiye’de alışık olduğunuz gibi kendi dairenizi kiralayamayacağınızı ve bulunduğunuz evi hatta odayı yabancılarla paylaşmak zorunda olduğunuzu mental olarak iyice kabullenmeniz gerekiyor. Burayı özellikle vurguluyorum çünkü, kendi dairene çıkmanın zor olduğunu bilmek ile bunu kabullenmiş olmak farklı şeyler. Kabullenme olmadığı zaman paylaşımlı evlerde geçirdiğiniz her an ‘göç’ün ruhsal halinize kattığı etkiyle de birlikte katlanılmaz oluyor.

Ek olarak, yatırım düşüncesiyle hareket ediyorsanız; aylık oda kiralarının 500 euro ile 800 euro arasında değiştiği piyasa koşullarını göz önüne alarak yatırımınızın kar-zarar getirisini değerlendirmenizde fayda var. Çünkü İrlanda’ya öğrenci olarak geldiğiniz ilk dönemde sadece yasal olarak part time yani 20 saat çalışma izniniz olacak. (Çalışma saatiniz bulduğunuz işe göre  daha fazla veya az olabilir) Saatlik asgari ücretin 10.50 euro olduğu düşünülürse; aylık 850 euro civarı bir kazanç ile yaşam masraflarını karşılamak zor olabilir. Tabii ki, işler daha iyi de gidebilir fakat en ağır şartları göze alarak yola çıkmak ileride daha ağır bedeller ödememek açısından önem arz ediyor kanaatindeyim.

Son olarak, barınma ihtiyacının Maslow’un insanın temel ihtiyaçları piramidinde yemek yemek, uyumak gibi fizyolojik ihtiyaçların ardından ikinci basamakta geldiğini unutmamak gerekiyor. İrlanda’ya gelme aşamasında barınma ihtiyacınız üzerine düşünmek hafife alınmayacak kadar ciddiyet gerektiriyor.

Yaşam Masrafları

İçinde bulunduğumuz pandemi sonrası dönemde küresel bir ekonomik daralma yaşadığımızın farkında olmak ve Türkiye’de olduğu gibi İrlanda’da da yaşam masraflarının arttığını unutmamak  gerekiyor. Bu noktada yeni geldiğiniz ülke olan İrlanda’yı “suçlamak” sizin hiçbir sorununuzu çözmeyeceği gibi, sizi gereksiz sıkıntıya sokacaktır.  İrlanda’da yaşanan enflasyon artışı enerji üretimi maliyet artışları ve Rusya’nın sebep olduğu gerilimden  kaynaklanmaktadır. Küresel gündeminden haberdar olmak, olayı kişiselleştirmenin önüne geçer. Enflasyondan etkilenmemek için kişisel mücadelenizi daha sağlam bir zeminde oluşturmanıza yardımcı olur

Kültür Şoku

Her ne kadar, İrlanda insanı sıcak kanlı olsa da ve bazı özellikleriyle Türk insanını anımsatsa bile, İrlanda’ya geldiğiniz ilk aylarda büyük bir kültür şokunun etkisinde olacağınızı aklınızdan çıkarmamanız lazım. Geri kalan hayatınıza dair, üzerine düşünmediğiniz tüm alışkanlıklarınız değişmek zorunda kalacak. En başta insanlarla iletişim kurduğunuz dil olmak üzere. 

Trafiğin tersten akışı, evlere ayakkabı ile giriliyor olması, market ürünlerindeki farklılıklar, lavabolarda çift musluk bulunması, pencelerin açılma şekilleri ve hatta klozetlerdeki taharet musluğunun olmaması gibi tüm durumlar bünyenizde tanımlamakta zorlandığınız etkiler yapacak. Tüm bunlara hazırlıklı olmanızda fayda var.

Kültür şokunu kolay atlatmak için, yolculuğa çıkmadan önce üzerine okuma ve araştırma yapmanızı ve konu hakkında sosyal medya postlarından ziyade gerçek uzmanlara kulak vermenizi tavsiye ederim.

—-

Şu sıralar bazı sosyal medya siteleri ve haber sitelerinde konuşulan “İrlanda cennet mi, cehennem mi?” Sorusunun bir matematik işlemi gibi net cevabı olamayacağını şiddetle hatırlatarak yazıyı sonlandırabiliriz. İrlanda’nın yaşamaya değer bir yer olup olmadığının bu deneyimi yaşayan insan kadar cevabı olabileceğini unutmamakta fayda var. O nedenle bu soruya net bir cevap aramaktan ziyade mevcut şartları kendi hedeflerinizle karşılaştırıp karar almak en mantıklısı olacaktır.