Ana Sayfa Dünya Haberleri İRLANDA, 20 BİN UKRAYNALI SIĞINMACIYI AĞIRLAYACAK

İRLANDA, 20 BİN UKRAYNALI SIĞINMACIYI AĞIRLAYACAK

851
0

İrlanda, Rus saldırısı altında olan Ukrayna’ya desteklerini sürdürüyor. 20 bin Ukraynalı mülteci kabul edilmesi gündemde.

**

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin dünya gündemi üzerinde olduğu gibi İrlanda gündemi üzerinde de güçlü etkisi devam ediyor.

Avrupa Birliği üyesi olan İrlanda, tüm AB ülkeleri gibi Rusya’ya karşı ağır yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Bu yaptırımlar kapsamında son olarak Rus uçaklarına hava sahasını kapattı.

Öte yandan İrlanda, Ukrayna ve Ukrayna vatandaşlarına karşı da insanı yardımlar için çeşitli girişimlerde bulunuyor. Rus saldırısının başlamasının hemen ardından Ukrayna vatandaşlarına vize zorunluluğunu kaldıran İrlanda, Ukrayna’dan gelecek olan mültecileri ülkede ağırlamaya hazırlanıyor.

Konu hakkında konuşan İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, Ukranya’dan gelecek olanlar için, özel mülteci statüsü belirleyeceklerini belirtti. Özel statü kapsamında Ukrayna’dan İrlanda’ya iltica talebinde bulunanlar, İrlanda’da AB vatandaşı statüsünde haklara sahip olacak. Bu, Ukraynalı mültecilere, çalışma izni, kalıcı oturum izni, aile birleşim izni ve eğitim hakları sağlanacağı anlamına geliyor.

Bakan, Ukrayna’da yaklaşık 1 milyon kişinin Avrupa’ya iltica edeceğinin tahmin edildiği söyleyerek, İrlanda’nın bunların yüzde 2’si yani 20 bin Ukraynalı’yı ağırlayabilecek durumda olduğunu vurguladı. Coveney, bu sayılar için konuşmanın erken olduğunu da belirtti.

Dışişleri Bakanı’nın konuşmasında öne çıkan noktalardan bir diğeri de, Ukraynalı mülteciler için yaşanacak konaklama sorunu hakkında idi. Bakan, bunun üzerine çalıştıklarını belirterek, İrlandalı ailelerin Ukraynalı mültecileri geçici olarak evlerinde ağırlaması da mümkün olabilir dedi.

Bunun yanı sıra, İrlanda’da bulunan Rus diplomatların da geleceği tartışma konusu oluyor.