Ana Sayfa Brexit İRLANDA NEDEN SCHENGEN BÖLGESİ’NDE YER ALMIYOR?

İRLANDA NEDEN SCHENGEN BÖLGESİ’NDE YER ALMIYOR?

12124
0

Avrupa Birliği üyesi olan İrlanda’nın,  Avrupa kıtasında bulunan 26 ülkede uygulanan Schengen Vize Bölgesi’ne bulunup bulunmadığı İrlanda hakkında en çok karıştırılan konuların başında geliyor.

İrlanda, Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen Schengen Vize Bölgesi’nde bulunmayan 5 ülkeden biri. Avrupa Birliği’nde olup Schengen Bölgesi’nde olmayan diğer ülkeler; Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs.

Schengen Bölgesi’nde bulunan ülkeler ise şunlar; Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka,  Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre.

Bu Bizim İçin Ne Anlama Geliyor?

İrlanda’nın Schengen Bölgesi’nde bulunmaması, Türk vatandaşlarının İrlanda’ya gitmek için aldığı vize sadece İrlanda için geçerli olması anlamına geliyor. Aynı şekilde Avrupa’da bulunan Almanya, Fransa, Belçika gibi ülkelerin içinde bulunduğu 28 ülkeyi kapsayan Schengen Vizesi olan bir Türk vatandaşı İrlanda’ya seyehat etmek için İrlanda vizesi alması gerekiyor. Öte yandan; İrlanda’nın, tek kara sınırını komşusu olan Birleşik Krallık da Schengen Bölgesi içerisinde yer almıyor. İrlanda vizesi olan Türk vatandaşlarının Birleşik Krallık’ta bulunan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’ya seyehat etmesi için de Birleşik Krallık vizesine sahip olması gerekiyor. Birleşik Krallık vizesi olan Türk vatandaşları da İrlanda’ya seyehat etmesi için İrlanda vizesi alması gerekiyor.

İrlanda Neden Schengen Bölgesi’ne Yer Almıyor?

İrlanda’nın Schengen Bölgesi’ne katılmamasının temel nedeni Kuzey İrlanda ve İngiltere ile olan ortak seyehat alanında feragat etmek istememesi yer alıyor. Schengen Anlaşması imzalanırken Birleşik Krallık,  ülkesine olan göçü kontrol altında tutmak ve sınır güvenliğinden taviz vermemek adına anlaşmaya katılmadı. Bu karar, İrlanda’nın Schengen Bölgesi’nde katılmaması üzerinde etkili oldu.

Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşmalar gereği, İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında fiziki bir sınır bulunmuyor. Bununla birlikte, İrlanda vatandaşları ve Birleşik Krallık’ta bulunan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’ya serbest seyehat hakkına sahip. Aynı şekilde Birleşik Krallık vatandaşları da İrlanda’ya serbest seyehat hakkına sahipler. İrlanda, Kuzey İrlanda ile bağlarını koparmak ve İngiltere ile mevcut ilişkilerini göz önünde bulundurarak Avrupa Birliği ülkelerinin yer aldığı Schengen Vize Bölgesi’nde yer almamayı tercih ediyor.