Ana Sayfa Brexit İRLANDA VE AB İLE BİRLEŞİK KRALLIK ARASINDAKİ TİCARİ GERİLİM TIRMANIYOR

İRLANDA VE AB İLE BİRLEŞİK KRALLIK ARASINDAKİ TİCARİ GERİLİM TIRMANIYOR

433
0

İrlanda ile Birleşik Krallık arasında, Brexit sonrası oluşturulan Kuzey  İrlanda Protokolü’nün uygulanması yönelik, sorunlar devam ediyor. İrlanda Başbakanı, yaptığı konuşmada İngiliz Hükümeti’ni hedef aldı.

İrlanda ve Avrupa Birliği’nde, İngiltere’nin Kuzey İrlanda protokolünün 16. Maddesini uygulamaya koyacağına dair endişe var. İrlanda’nın Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık’la  Brexit sonrası ticari ilişkileri düzenleyen Kuzey İrlanda protokolünün 16. Maddesi, sosyal veya ekonomik aksaklıklar nedeniyle taraflardan birinin ilişkileri askıya almasına olanak sağlıyor. Yalnız, madde protokol şartlarını tamamen ortadan kaldırmıyor, yeni bir müzakere sürecini öngörüyor.

Brexit’ten sonra Birleşik Krallık ile İrlanda ve İrlanda dolayısıyla Avrupa Birliği arasındaki ticari faaliyetlerin düzenlenmesinde çeşitli sorunlar yaşanıyor. İngiliz hükümeti, Kuzey İrlanda’yı Avrupa Gümrük Birliği içerisinde tutan protokolü olduğu hali ile uygulamak istemiyor. The Irish Times’da yer alan habere göre;  Dublin ve Brüksel’deki yetkililerin, İngiliz Hükümeti’nin 16. Maddeyi yürürlüğe koymak için zemin çalışması yaptığına dair bilgi edinmesi endişelere sebep oluyor.

“SORUMSUZCA BİR DAVRANIŞ OLUR”

İrlanda Başbakanı (Taoiseach) Micheal Martin, bu hafta İrlanda Meclisinde (the Dail) yaptığı konuşmada direkt olarak İngiliz Hükümeti’ni hedef alan sözler kullandı. Martin, “ Biz ve Avrupa Birliği komisyonu iyi niyetli hareket ediyoruz. Birleşik Krallık’ın da iyi niyetli olarak karşılık vermesini bekliyoruz. 16. Maddenin uygulanması sorumsuz, vizyonsuz ve pervasız bir hareket olur” dedi.

Taoiseach Micheal Martin

İngiliz Hükümeti’nin kararlarının karşılığı olacağını vurgulayan Martin, “16. Madde uygulanırsa, Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği ilişkileri ciddi şekilde etkilenecektir. Aynı şekilde İrlanda Hükümeti ile Birleşik Krallık Hükümeti arasındaki ilişkiler de etkilenecektir” diye konuştu.

Martin, “ Böyle bir davranış, Birleşik Krallık ile İrlanda arasında Good Friday Anlaşması’yla oluşturulan barış ruhuna uygun bir davranış olmayacaktır” şeklinde konuştu.