Ana Sayfa Dünya Haberleri İRLANDA’NIN UKRAYNA GÜNDEMİ; İNSANI YARDIM VE PROTESTOLAR

İRLANDA’NIN UKRAYNA GÜNDEMİ; İNSANI YARDIM VE PROTESTOLAR

581
0

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal operasyonunun ardından tüm dünyanın bir numaralı gündem maddesi Ukrayna oldu. Avrupa Birliği üyesi İrlanda da hem politikacılar hem de sivil halk, Rusya’nın başlattığı işgal girişimine tepki gösteriyor.

***

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından İrlandalı politikacılar ve halk, dünyanın birçok ülkesinden insanların da yaptığı gibi Ukrayna halkının yanında olduklarını belirten reaksiyonlar gösterdiler.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, konu hakkında Avrupa Birliği liderleriyle görüştükten sonra yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın yaptıklarının karşılığı olacağını söyledi. Martin, İrlanda’nın da Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı gibi Rusya’ya karşı geniş çapta ekonomik yaptırımlar uygulayacağını vurguladı. 

RTE’de  ve The Irish Times’da yer alan açıklamaya göre Martin,AB yaptırımları Rusya’yı durdurmayacaktır. Dürüst olmak gerekirse Rusya’ya uygulanan yaptırımların Avrupa insanı için de bir bedeli olacak fakat biz değerlerimizi korumak zorundayız.  dedi.

Avrupa Birliği, Rusya’ya ticari ilişkilerde, enerji konusunda ve taşımacılık sektörü başta olmak üzere birçok konuda yaptırım uygulamayı planlıyor.

İrlanda ayrıca, insanı yardım konusunda da Ukrayna halkına destek olmayı planlıyor. Bunun ilk adımı olarak, Ukrayna pasaportlu yolculara vize zorunluluğu kaldırıldı. Aynı şekilde, İrlandalı yetkililer, Ukrayna’dan mülteci olarak İrlanda’ya gelmeyi düşünenleri de ağırlamayı planlıyor. İrlanda Basınına yansıyan bilgilere göre, İrlanda Hükümeti Ukrayna’ya insanı yardım konusunda 10 Milyon Euro’luk bir kaynak ayırmayı düşünüyor.

Öte yandan, İrlanda’nın başkenti Dublin’de Rusya’ya karşı protesto gösterileri düzenlendi. İrlanda’da yaşayan Ukranyalılar başta olmak üzere barış yanlısı birçok İrlandalı Rusya Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi.

https://www.independent.ie/videos/large-crowds-gather-outside-dail-to-protest-against-putin-ideology-41381203.html

Elçiliğin girişinde bulunan Rusya’nın ulusal armasının üzerine kan rengi boya dökülmesi protesto gösterilerinin simgesi oldu.