Ana Sayfa Dünya Haberleri DUBLİN’DE HAYATINI KAYBEDEN DELİVEROO ÇALIŞANI UNUTULMADI

DUBLİN’DE HAYATINI KAYBEDEN DELİVEROO ÇALIŞANI UNUTULMADI

1100
0

Bir yıl önce Dublin’de bisikletli kuryelik yaptığı esnada şehir içi hız limiti aşan ve kırmızı ışık ihlali yapan 17 yaşında bir genci kullandığı aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden Brezilyalı deliveroo çalışanı ölüm yıl dönümünde unutulmadı.

***

Irish Times
Irish Times

İrlanda’nın başkenti Dublin’de ikamet eden Brezilyalı Thiago Cortes, halk arasında ‘delivero’ olarak anılan bisikletli kurye olarak çalışıyordu. Tam bir yıl önce bisikletiyle yemek siparişini götürdüğü esnada 17 yaşında bir genci kullandığı aracın kendisine çarpması sonucu Cortes, hayatını kaybetmişti. Cortes’in trajik ölümü bir anda ülkenin gündemine oturmuştu.

Cortes’in hayatına kaybetmesine sebep olan ve trafik kuralları ihlal ettiği tespit edilen 17 yaşındaki İrlanda’nın gencin, olay hakkında sorgulanma süreci başta göçmen toplulukları olmak üzere insan hakları aktivistleri ve birçok İrlandalı vatandaş tarafından eleştiri konusu olmuştu.

Geçen yıl tüm ABD’de başlayarak tüm dünya üzerinde destek bulan ‘Black Lives Matter’ gösterinin de bir etkisi olarak Cortes için de Dublin’de birçok gösteri ve protesto yürüyüşü düzenlenmişti. Bu gösteriler aynı zamanda İrlanda’da yaşayan göçmenlerin ve delivero çalışanlarının (bisikletli kurye) yaşadıkları sıkıntılara ışık tutmuştu. İrlanda gündeminde uzun süre kendine yer bulan olay, zaman zaman başta delivero (bisikletli kurye) olarak çalışan göçmenlerle  İrlandalı gençler arasında gerilimin yükselmesi sebep olmuştu.

Cortes’in ölümüne neden olan genç, olayın gerçekleşmesini takip eden aylarda yargılanarak 2 yıl çocuk hapsine mahkum edilmişti.

Thiago Cortes’in arkadaşları, ölüm yıldönümünde İrlanda Polisi Garda ile koordineli şekilde Brezilyalı kurye için anma töreni gerçekleştirdi. Spire Anıtı’nda başlayan anma, Cortes’in hayatını kaybettiği noktada sonlandı. Portekizce ve İngilizce dualar okunan törende, Brezilya ve İrlanda bayrakları açıldı.