Ana Sayfa Güncel haberler BÜYÜK KITLIKTAN GÜNÜMÜZE İRLANDA NÜFUSU İLK DEFA 5 MİLYONU GEÇTİ

BÜYÜK KITLIKTAN GÜNÜMÜZE İRLANDA NÜFUSU İLK DEFA 5 MİLYONU GEÇTİ

1861
0

İrlanda nüfusu, Patates kıtlığı olarak bilenen büyük kıtlığın ardından yapılan 1851 nüfus sayımından yılından bu yana ilk defa 5 milyonun üzerine çıktı.

Dünyaca ünlü İngiliz yayın organı BBC’nin İrlanda İstatistik Kurumu’na ve İrlanda Kamu kanalı RTE’ye dayandırdığı haberine göre, İrlanda’nın nüfusu 1845-1849 yılları arası yaşanan Büyük Kıtlığın (Great Famine) ardından ilk defa 5 milyonun üzerine çıktı.

BBC
BBC

İrlanda nüfusu aynı zamanda 1961 yılından itibaren 2.19 Milyon artmış oldu. İrlanda İstatistik Kurumu, son 12 ayda pozitif net göç ve doğal nüfus artışı ile birlikte nüfusun 34bin arttığı açıkladı. Ayrıca 65 ve üstü yaş grubunda ise nisan 2021’e kadar 22bin kişilik bir artış gözlendi.

RTE’ye konuşan istatistikçi James Hegarty, İrlanda nüfusu artışındaki son verilerin Covid-19’un nüfus üzerinde bazı demografik ve sosyal etkinlerini yansıttığı ifade etti. Göçün nüfus artışındaki nedenlerden sadece bir tanesi olduğunu beliten Hagarty, 2021 yılında yurtdışında yaşayan 30bin İrlanda’nın İrlanda’ya döndüğünü buna karşın 22bin İrlandalı’nın da yurtdışına yaşamaya gittiğini söyledi. Hegarty, İrlanda’ya geri dönüşteki artışın 2010 yılından bu yana 3. Kez arttığını vurguladı.

Hegarty ayrıca, İrlanda nüfusunun son 5 yılda yaklaşık yüzde 6 arttığını ayrıca, 65 ve üstü nüfusun da aynı dönemde yaklaşık yüzde 18 arttığını açıkladı.

Büyük Kıtlıkta Ne Olmuştu?

İrlanda’da 1845-1849 yılları arasında yaşanan kıtlıkta, ülkenin en önemli tarım maddelerinin başında gelen patates bitkisine bulaşan bir mikrop sonucu yıllar boyunca patates üretimin başarısız olmasına sebep olmuştu. Bu da, başta binlerce çiftçi aile olmak üzere İrlandalıların kıtlıkla mücadele etmek zorunda kalmasına yol açmıştı. 4-5 yıl boyunca süren kıtlık boyunca yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmiş ve bazı kaynaklara göre 2 milyon kişi başta ABD, İskoçya ve İngiltere olmak üzere çeşitli ülkelere göç etmek zorunda kalmıştı. Kıtlık öncesi yaklaşık 8 milyon olan İrlanda nüfusu kıtlık sonrası 5-6 Milyona kadar düşmüştü.