Ana Sayfa Dünya Haberleri İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI UYARDI: AFGANİSTAN’DAN AYRILIN!

İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI UYARDI: AFGANİSTAN’DAN AYRILIN!

537
0

İrlanda Dışişleri Bakanlığı,artan Taliban tehlikesini göz önünde bulundururarak Afganistan’da bulunan İrlanda vatandaşlarını acil bir şekilde ülkeden ayrılmaları konusunda uyardı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’da bulunan askeri güçlerini geri çekmeye başlamasının ardından Taliban örgütünün bölgedeki hakimiyet alanı genişlemeye başladı. Taliban hakimiyetinin genişlemesi dünyanın birçok ülkesinde endişe ile karşılanıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkeler Afganistan’da bulunan vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri konusunda uyarıyor.

Afganistan’da yaşanan gelişmeleri takip eden İrlanda Dışişleri Bakanlığı da çeşitli nedenlerle Afganistan’da bulunan İrlanda vatandaşlarının en kısa sürede bulundukları bölgeyi terk etmeleri konusunda uyardı. İrlanda’nın Afganistan’ın başkenti Kabil’de diplomatik personeli bulunmazken; bölgedeki konsolosluk faaliyetlerine yardımcı olan Abu Dhabi İrlanda Büyükelçiliği kayıtlarında az sayıda İrlanda vatandaşının Afganistan’da bulunuyor.

İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ENDİŞESİ

İrlanda Dışişleri Bakanlığı, RTE kanalına yaptığı açıklamada, “Ocak ayından beri BM Güvenlik Konseyinde yer alan İrlanda, Taliban’ı sürdüdüğü şiddet politikasını sonlandırması ve daha fazla sivilin kaybını engellemek için kalıcı ateşkeş için anlaşması çağrısı yapıyor. Ayrıca İrlanda, Taliban’ı Doha Barış Görüşmelerine tekrar katılmayı çağırıyor. Afganistan’daki barışı sağlamanın tek yolu Taliban ile Afgan Hükümeti arasında gerçekleştirilecek siyasi müzakerelerdir” ifadelerini kullandı.

Afganistan’da son 10 yıl içerisinde başta çocuk ve kadınlar ile azınlık hakları olmak üzere insan hakları kazanımlarının korunması gerektiğini vurgulayan Bakanlık, ülkede kaydedilen zorla evlilik, cinsel saldırı gibi insan hakları ihlalleri hakkındaki endişesini belirtti. Son olarak İrlanda Dışişleri Bakanlığı, İrlanda’nın gelecek hafta BM’De Kadın, Barış ve Güvenlik konusunda Afganistan’daki kadınların durumunu ele alan bir toplantıya ev sahipliği yapacağını duyurdu.