Ana Sayfa Covid-19 İRLANDA’DA KOVİD AŞILAMASINDA DURUM DEĞERLENDİRMESİ

İRLANDA’DA KOVİD AŞILAMASINDA DURUM DEĞERLENDİRMESİ

391
0

İrlanda, ilk doz aşılama oranında yüzde 16 ile Avrupa ortalamasının üstünde bulunuyor. Fakat, bu durum ülkedeki hasta sayısının düşmesi için yeterli olmuyor.

İrlanda’nın önde gelen yayın organlarından RTE’de, İrlanda’nın covid aşılamasındaki güncel durumunu diğer ülkelerle kıyaslayan bir haber yayınlandı.

Son 3 ayı ulusal kapsamda karantinada altında geçiren İrlanda, bir yandan sosyal teması minimum düzeye indirerek Kovid-19’un yayılmasını engellemeye çalışırken bir yanda da aşılama işlemlerini devam ettiriyor. Aşılama çalışmaları kapsamında şu ana kadar yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 16’sına ilk doz aşı vurulurken,  ikinci doz aşılaması yapılan yetişkin oranı yüzde 6.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında yüzde 50’nin üzerinde aşılama oranına ulaşan ülke bulunmuyor. Macaristan, yüzde 25 oranında ilk doz aşılama yaparak AB ülkeleri arasında en yüksek oranda aşılama yapan ülke konumunda. RTE haberinde, Macaristan’ın bu istatistiği yakalamasında diğer AB ülkelerinin aksine Çin ve Rus aşılarını da temin ederek kullanmasına bağlıyor.

Aşılama oranlarında AB’de başı çeken ülkeler arasında bulunan İrlanda; Fransa, Avusturya ve Danimarka gibi ülkelerle benzer konumu paylaşıyor. Avusturya’da ilk doz aşılama yüzde 16; Fransa ve Danimarka’da ise yüzde 14.

RTE’ye konuşan uzmanlar, İrlanda’da yılbaşında Kovid-19  hasta sayılarının pik yaptığı hatırlatarak, hasta sayılarının düşürülmesinde zorlanıldığı belirtiyor. İrlanda’da son 1 haftada günlük ortalama 550 vaka görüldü. Ülke nüfusu ve mevcut hasta sayıları ve aşılama oranları birlikte değerlendirilince, bu sayılar normalleşme için yeterli görünmüyor.

Aşılama konusunda performansı da değerlendiren uzmanlar, aşılama önündeki en büyük engelin aşı tedariki olduğuna dikkat çekiyor. İrlanda, şu anda AstraZenaca, Moderna ve Pfizer-Biontech  aşılarını kullanıyor. Ülke, aşı tedariki konusunda AB ülkeleriyle uyumlu hareket etmeye özen gösteriyor.