Ana Sayfa İrlanda BİR İTALYANIN İRLANDA MUTFAĞINA HEDİYESİ

BİR İTALYANIN İRLANDA MUTFAĞINA HEDİYESİ

450
0

‘Fish and Chips’ veya Türkçe ifadesiyle Balık ve Kızartma… İrlanda Mutfağı denince akla ilk gelen yemeklerden biri… Adı İrlanda ile anılan bu yemeğin mucidi ise bir İtalyan. İşte ‘Fish and Chips’in hikayesi…

Balık ve patates kızartmasından oluşan bu yemek, bazılarına başta biraz garip bir ikili gelse de İrlanda’da seveni çok. Başkent Dublin’den İrlanda’nın en küçük kasabalarına kadar her noktasında ‘fish and chips’ restoranına rastlanılabilir. Hatta İskoçya ve İngiltere’de de birçok ‘fish and chips’ restoranı görmek mümkün.

Neredeyse her cadde başında kendine yer bulacak kadar İrlandalıların sevdiği bu yemeğin çıkış hikayesi de anlatılmaya değer bir yan taşıyor. Çünkü ‘fish and chips’ her ne kadar İrlanda ile özdeşleşmiş bir yemek olsa da; mucidi bir İtalyan.

1800 yıllardan 1900lu yıllarda geçildiği zamanlarda, Giuseppe Cervi isimli yoksul bir İtalyan, Avrupa’dan Amerika’ya gierken İrlanda adasına uğrayan bir gemi ile İrlanda’nın Cork şehrine bağlı Cobh liman-kasabasına geliyor. Bir rivayete göre  Cervi, Cobh’tan Dublin’e kadar yürüyor. Dublin’de kendine yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

Bir süre fabrikalarda işçi olarak çalışan İtalyan Cervi, bu süre içerisinde İrlanda’da daha fazla para kazanabileceği yollar araştırıyor. İtalyan göçmen, Pub’ların önünde patates kızartması satıldığı ve akşamları uzun saatler boyunca alkol alan İrlandalıların pub’ların önündeki tezgahlara ilgi gösterdiğini fark ediyor. Cervi, İşçi olarak çalışıp biriktirdiği para ile kendisine ocaklı el arabası alıyor ve karısı Palma il birlikte akşamları İrlanda pub’larının önünde patates kızartması satmaya başlıyor fakat diğer satıcılardan bir farkla;  Cervi, tezgahında taze pişmiş balık da satıyor.

Bu girişimi halk tarafından benimsenen Giuseppe Cervi, aynı zamanda kendisi gibi göçmen olarak İrlanda’ya gelen birçok yoksul İtalyan’a da örnek oluyor. 1900’lu yıllar başladığında Dublin’de 20’ye yakın ‘fish and chips’ satan İtalyan ailesi bulunuyordu.

Bazı anlatılara göre, İtalyan göçmenlerin İrlanda’ya  kazandırdığı bu lezzet aynı zamanda kafa karışıklıkarına da yol açmış. İrlanda’da İtalyan ailelerin ‘fish and chips’ restoranlarında lezzeti tadanlar, İtalya’da gittiklerinde ‘fish and chips’ yemek istemişler ve İtalyanların böyle bir yemekten haberleri olmadığını fark edince şaşkınlık yaşamışlar.

Nasıl Yapılır?

‘Fish and Chips’ yapımında Cod balığı veya  Türkçe’de bilenen adıyla Morina Balığı kullanılıyor.  Balık 6-7 dakika boyunca altın rengini alana kadar yağda kızartılıyor ve  kalın doğramış patates kızartmasıyla birlikte servis ediliyor. Tercihe göre, soslarla süsleniyor veya dürüm şeklinde servis ediliyor.