Ana Sayfa Politika FENOMEN CUMHURBAŞKANI HİGGİNS…

FENOMEN CUMHURBAŞKANI HİGGİNS…

316
0

Sempatik tavırları ve hayvanseverliği ile ve sağlam bir insan hakları savunucusu olan İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins, küresel bir fenomen olmuş durumda.

1941 doğumlu İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins, sempatik tavırları ve renkli kişiliğiyle dikkat çekiyor. Davetlere köpekleriyle birlikte katılması, Cumhurbaşkanlığı konutunun önünde vatandaşlarla fotoğraf çektirmesi, halkın arasına karışmaktan çekinmemesi gibi özellikleriyle bir bugünlerde bir internet fenomeni olmasına karşın, Higgins tüm hayatını insan hakları savunucusu olarak geçirmiş aktivist bir politikacı.

Aktif siyasete girmeden önce sosyoloji alanında akademisyenlik yapan Higgins, siyaset hayatı boyunca çeşitli görevler bulundu. 1993-1997 yılları arasında Kültür ve Sanat Bakanlığı yapan Higgins, İrlanda sineması sektörünün tekrar canlandırılmasında ve halkın sanat eserlerine erişimlerini kolaylaştırmak için yaptığı çalışmalarla dikkat çekti. Başarılı siyasetçi, Cumhurbaşkanı olana kadar yaklaşık 25 yıl İrlanda Meclisi altında çeşitli görevlerde halkına hizmet verdi.

ULUSLARARASI HAK SAVUNUCULUĞU…

Higgins, sadece ülkesinde değil, uluslararası arenada da sevilen ve saygı duyulan bir politikacı. Bunun nedeni de güçlü bir insan hakları savunucusu olması. 1988 yılında Şili’de diktatör General Pinochet’in görevine devam edip etmeyeceğinin oylanacağı referandumda yer alan ilk uluslar arası gözlemciydi. Şili’deki insan hakları ihlallerine karşı bir duruşa sahipti. Şili halkının yanında bu duruşuna bir teşekkür olarak 2016 yılında Şili Hükümeti Higgins’e ödül verdi. 2010 yılında ise, İsrail’in Filistin’e karşı uyguladığı politikaları eleştirdi ve Filistin’e destek verdi. 

Higgins, İrlanda ile ABD arasında tarihsel bağlara dayalı kuvvetli müttefikliğe ve ilişkilere rağmen, ABD Başkanlarından Ronald Reagan’ın dış politikalarını ve Başkan George W. Bush’un 2003 yılında Irak’a açtığı savaşı açık bir şekilde eleştirmekten geri durmadı. 

İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins, siyasi kariyerin bazı noktalarında popülerliği kaybetmesine neden olsa bile hayatı boyunca insan haklarını ve adaleti savunmaktan ve barış istemekten geri durmayan bir karakter olarak ön plana çıkıyor. 

HİGGİNS VE KÖPEKLERİ…

Zaman içerisinde her görüşten insanın sempatisini kazanan tecrübeli siyasetçi aynı zamanda çok sıkı bir hayvan sever. Cumhurbaşkanlığı konutundan ailesi yanı sıra köpekleriyle birlikte yaşayan Higgins, gelen konukları köpekleriyle birlikte ağırlamaktan ve davetlere köpeklerini götürmekten geri durmuyor.