Ana Sayfa Dünya Haberleri İRLANDA BAŞBAKANI İLE ABD BAŞKANI BİDEN’IN BULUŞMASI

İRLANDA BAŞBAKANI İLE ABD BAŞKANI BİDEN’IN BULUŞMASI

237
0
Foto: Merrion Street
Foto: Merrion Street

İrlanda Haber – İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, St Patrick Günü kutlamaları kapsamında ABD Başkanı Joe Biden’la Beyaz Saray’da bir araya geldi.

17 Mart St Patrick Günü’ünde geleneksel olarak İrlanda Başbakanı ve Amerika Birleşik Devletleri Başbakanı buluşması gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden, İrlanda Başbakanı Loe  Varadkar’ı Beyaz Saray’da Oval Ofis’te ağırladı.

Görüşmede, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, geleneksel olarak ABD Başkanı Biden’a bir kase yonca hediye etti. Görüşmenin basına açık kısmında, İrlanda ve ABD arasındaki tarihi ve kültürel bağlar vurgulandı. ABD’de yaşayan İrlanda kökenlilere atıflarda bulunuldu.

ABD-İrlanda İlişkileri

ABD, İrlanda ile her alanda iyi derece ilişkilere sahip. İrlandalılar ABD tarihinde kuruluşundan günümüze kadar önemli bir yer ediniyor. Günümüzde ABD’de 40 milyona yakın İrlanda kökenlinin yaşadığı düşünülüyor. ABD’nin tarihi başkanlarından J.F. Kennedy İrlanda kökenli Amerika Başkanlarından. Aynı şekilde mevcut başkan Biden’da İrlanda kökenli bir aileden geliyor.

Foto: Merrion Street
Foto: Merrion Street

Yonca Seronomisi

İki ülke arasındaki ilişkiler her alanda kendini gösteriyor. İyi ilişkilerin simgelerinden biri de, St Patrick Günü’ndeki Yonca Seronomisi. Bu gelenek ilk olarak 1952 yılında İrlanda’nın ABD Büyükelçisi Amerikan Başkanı Thruman’a bir kase yonca hediye etmesiyle başladı.

İlerleyen yıllarda bu gelenek St Patrick Günü, İrlandalı elçilerin Amerikan Kongresi’ne bir kutu yonca hediye etmesiyle devam etti.

1956 yılında ise ABD Başkanı Einsenhower, İrlanda Başbakanı’nı St Patrick Günü’nde Beyaz Saray’a davet ederek ilişkileri bir üst noktaya taşıdı. O günden bugüne neredeyse her yıl İrlanda Başbakanları St Patrick Günü, Beyaz Saray’da ağırlandı. Bu ziyaretlerde İrlanda Başbakanları da ev sahibi ABD Başkanlarına bir kase yonca hediye etti.

Foto: Merrion Street
Foto: Merrion Street