Ana Sayfa İrlanda İRLANDA BAYRAĞIN HİKAYESİ…

İRLANDA BAYRAĞIN HİKAYESİ…

0
341

Bugün 7 Mart 2023. İrlanda Cumhuriyeti’nin bayrağının doğuşunun 175. yıl dönümü.

İrlanda devlet her ne kadar bu yıl 100. yılını kutluyor olsa da; bugün yeşil-beyaz ve turuncu renklerden oluşan bayrak daha eski bir tarihe sahip.

İrlanda adası yüzyıllar boyunca İngiliz Kraliyetinin hakimiyeti altında bulundu. İngiliz hakimiyeti boyunca İrlandalılar sayısız ayaklanma başlatmıştı, sayısı isyan çıkarmıştı. 1848  yılının Mart ayında çıkan isyan bunlardan biriydi.

1948 yılında Young Irelander grubunun Tipperary ve Waterford bölgelerinde Thomas Francis Meagher liderliğinde başlatılan isyan, her ne kadar Kraliyet tarafından bastırılmış olsa da İrlanda bayrağının ortaya çıktı olay olarak tarihteki yerini almıştır.

İsyana önderlik eden Thomas Francis Meagher, yeşil-beyaz-turuncu renklerini İrlanda adasının simgesi olarak kullanmıştır. Bu bayrak daha sonra İrlanda milliyetçileri arasında kabul görmüş ve 1916 yılında bağımsızlığa giden yolda en önemli km taşlarından biri olan Paskalya Ayaklanması’nda da kullanılmıştır. Daha sonra 1919 yılında Bağımsızlık Savaşı’nda İrlanda’yı temsil eden üç renkli bayrak 1921 yılında ise resmi bayrak olarak kabul edilmiştir.

İRLANDA BAYRAĞINDAKİ RENKLERİN ANLAMLARI…

İrlanda bayrağı, sırasıyla yeşil-beyaz-turuncu renklerin yan yana gelmesiyle oluşur. Bayraktaki yeşil renk, İrlanda’daki katolik Irish çoğunluğu -ve bazı kaynaklara göre İrlanda milliyetçiliğini- temsil eder. İrlanda milliyetçiliğini temsil için yeşil rengin tercih edilmesinin sebebi olarak önceki dönemlerde İrlanda bayrağı olarak  yeşil zemin üzerine Harp çalgısı simgesi kullanılmasında kaynaklandığı düşünülüyor.

Ortada bulunan beyaz renk ise, İrlanda adasındaki huzur ve barış ortamını temsil eder.

Turuncu renk ise, İrlanda adasında yaşayan Protestan Irish azınlığı temsil eder.

Meagher, bayrağı tasarlarken İrlanda adasının iki temel parçasıyla birlikte huzur ve barış içinde yaşadığı bir geleceği hayal etmiştir.

Bayrak, ilk kez 1848 yılındaki isyanın başladığı gün olan 7 Martta kullanıldığı için; İrlanda’da 7 Mart günü bayrak günü olarak anılır.