Ana Sayfa Güncel haberler YURT DIŞINDA NASIL OY KULLANILIR?

YURT DIŞINDA NASIL OY KULLANILIR?

2363
0
Seçim pusulası

İrlanda Haber – Türkiye’de seçim tarihi yaşlaştıkça yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşları, yurt dışında oy kullanacakları konusunda bilgi edinmek istiyor. Sizin için temel bilgileri derledik.

Yüksek Seçim Kurulu’nun sitesinde yer alan bilgilere göre; yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları, 14 Mayıs 2023’te gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde oy kullanabilmesi için, ikametgah adreslerini bulundukları ülkedeki adresleri, güncel ikametgah adresi olarak beyan etmeleri gerek gerekiyor.

İkametgah Adresi Nasıl Güncellenir?

İlk olarak adresinizin yurt dışında olup olmadığına emin olmak için  bu linkten seçmen kaydınızı sorgulayabilirsiniz. 

Yurt dışında ikametgah adresi beyanı yapmak sanıldığının aksine zor değil. Yapılması gereken en yakın Türk Büyükelçiliği’ne ve konsolosluğuna giderek, ikametgah güncelleme yapmak istenildiğini beyan ederek, gerekli formları doldurmak.

İrlanda’da ikamet eden Türk vatandaşları,

8 Raglan Rd, Ballsbridge, Dublin 4, D04 EA36

adresinde bulunan Türkiye Dublin Büyükelçiliği’ne giderek adres beyanında bulunabilirsiniz. Gitmeden önce Büyükelçiliğin çalışma saatlerine kontrol etmeniz yararınıza olacaktır.

İkametgah Beyanının Son Günü Var mı?

Seçim süreci Yüksek Seçim Kurulu tarafından yönetilmektedir. Bu yazı yazıldığı esnada önümüzdeki seçim tarihinin 14 Mayıs’ta gerçekleştirileceği Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından teyit edildi. Bu günden sonra YSK seçim sürecini ilan edecek ve seçmen kaydı değişikliğini de duyuracaktır. Fakat, bu tarih 1 Mart 2023 itibariyle daha duyurulmamıştır.

Editor tavsiyesi olarak, seçmen kaydınızı ilan edilecek son tarihe bırakmadan en kısa süre içerisinde yenileniz.

Yurt dışında Nerde Oy Kullanılacak?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar oylarını, yurt dışı temsilciliklerinde (Büyükelçilik, Konsolosluk) veya temsilciliklerde uygun yer olmaması durumunda ise, temsilcilikler tarafından kiralanan özel bir alanda kurulan sandıklarda kullanılır.

İrlanda’da yaşayan Türkiye vatandaşlarının nerede oy kullanacağı Türkiye Dublin Büyükelçiliği tarafından duyurulacaktır.

Bunun yanı sıra, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını Gümrük noktalarında kurulan sandıklarda da oy kullanabilirler. (Havalimanları, Limanlar vs.)

Oy Kullanmaya Giderken Neye Dikkat Etmeliyiz?

Yurt dışında oy kullanacağınız sandığa giderken, yanınızda Türkiye Cumhuriyeti makamları tarafından verilmiş onaylı ve kimlik numaranızı barından bir kimlik bulundurmanız gerekiyor; Pasaport, TC Kimlik Kartı, Evlilik Cüzdanı, TC Sürücü Belgesi, TC Askerlik Belgesi vs.

Yaşadığınız ülke kurumları tarafından verilen kimlikler Türkiye Cumhuriyeti seçimlerinde oy kullanılırken geçerli sayılmaz. GNIB Kart, PPS Kart vs.

Daha detaylı bilgileri Yüksek Seçim Kurulu internet sitesinden öğrenebilirsiniz