Ana Sayfa Güncel haberler OSKARA ADAY GÖSTERİLEN İLK İRLANDACA FİLM…

OSKARA ADAY GÖSTERİLEN İLK İRLANDACA FİLM…

189
0

İRLANDA HABER – The Quite Girl filmi, Oskar Akademi Ödülleri’nde aday gösterilen İrlandaca çekilen (Gaelic) ilk film oldu.

İrlanda adasının unutulmaya yüz tutmuş dili olan Gaelic veya Türkçe ifadesiyle İrlandaca dilinin sinemada kullanımının nadir örneklerinden olan The Quite Girl filmi, 2023 Oskar Ödülleri’nde ‘En İyi Yabancı Yapım’ dalında aday gösteriliyor.

Dünyada kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller arasında yer alan İrlandaca’nın beyaz perdede kendine yer bulması ve sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden birine aday gösterilmesi dünya medyasının da ilgisini çekiyor.

Los Angeles Times Gazetesi, The Quite Girl filmi hakkında yayınladığı “The Irish language once provoked ‘strong resistance.’ Now it has a place at the Oscars” başlıklı yazıda filme ve dile ışık tutuyor.

Yazıda, İrlandaca’nın günümüzde sadece İrlanda adasının belirli kırsal bölgelerinde kullanıldığından bahsediliyor. Buna karşın dilin İrlanda Cumhuriyeti’nde okullarda zorunlu olarak öğretilmesinin; dilin tamamen unutulmasına karşı direnç oluşturduğu vurgulanıyor.

Küçük bir kızın İrlanda kırsalında akrabalarıyla yaşadıklarını anlatan filmin ödülü kazanıp kazanamayacağı meçhul olmasına karşın; dünya sinema ve sanat dünyasında İrlandacayı ve İrlanda kültürünü spota taşıdığı bir gerçek…