Ana Sayfa Dünya Haberleri İRLANDA AÇIKLARINDA RUSYA GERİLİMİ

İRLANDA AÇIKLARINDA RUSYA GERİLİMİ

839
0

Rusya’nın İrlanda Adasının güneybatı açıklarında gerçekleştireceği askeri tatbikat İrlanda’da gerilime neden oluyor.

İrlanda Ulaştırma Bakanlığı, İrlandalı Denizcilik İşletmelerine Rusya’nın İrlanda adasının güneybatı açıklarında 3-8 Şubat tarihleri arasında yapacağı tatbikat için uyarı ve bilgilendirme notu gönderdi. Rusya’nın İrlanda açıklarında askeri manevra ve silahlı tatbikat yapacak olması başta İrlandalı balıkçılar ve İrlanda Havacılık İşletmeleri tarafından olmak üzere tüm İrlanda’da hoşnutsuzluğa neden oldu.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, Rusya Dublin Büyükelçisi’ne Rusya’nın planladığı tatbikatın İrlanda Hükümeti tarafından hoş karşılanmadığı söylediğini belirtti. İrlanda kıyılarından 240 km açıkta gerçekleştirilmesi beklenen tatbikat için, “Bizim bunun gerçekleşmesini engelleyecek gücümüz yok fakat hükümet hoşnutsuzluğu belirtiyor” diye konuştu.

The Irish Times

‘AB’NİN BATI KIYISINDAKİ TATBİKAT HOŞ DEĞİL’

İrlandalı Bakan Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı gerilimi vurgulayarak, “Askeri tansiyonu arttırmak için doğru zaman değil. Bu sebeple AB’li meslektaşlarımı konu hakkında bilgilenmenin önemli olduğu düşünüyorum. Rusya, Uluslararası Deniz Hukuku gereği uluslararası sularda tabii ki tatbikat yapabilir fakat tatbikat yapmak için Avrupa Birliği’nin İrlanda kıyılarındaki batı sınırının bittiği yerde yapması ilerleyen zamanlarda hoş karşılanmayacak, istenmeyecek bir şey” şeklinde konuştu. İrlanda Dışişleri Bakanı Rusya’nın tatbikat planını konuşmak için pazartesi günü Avrupa Birliği yetkilileriyle bir araya gelecek.

YEREL BALIKÇILAR PROTESTO EDİYOR

İrlandalı Deniz ve Balık İşletmeleri, Rusya’nın gerçekleştirmeyi planladığı tatbikatı barışçıl şekilde protesto ediyor. RTE’ye konuşan sektör temsilcileri, Rusya’nın gerçekleştireceği tatbikatı deniz canlıları ve deniz eko sistemine olumsuz etkilerinden yoğun şekilde endişe ettiklerini belirtti.