Ana Sayfa İrlanda İRLANDA ADASININ ÖZ DİLİ GAELİC, AB’NİN RESMİ DİLLERİ ARASINA GİRDİ

İRLANDA ADASININ ÖZ DİLİ GAELİC, AB’NİN RESMİ DİLLERİ ARASINA GİRDİ

673
0

İrlanda’nın İngilizce’yle birlikte iki resmi dilinden biri olan Gaelic dili, 2022 yılının başlamasıyla beraber Avrupa Birliği’nin resmi dillerinden birisi olarak kabul edildi.

İrlandalılar’ın bugün unutulmaya yüz tutmuş olsa da öz dilleri olan Gaelic dili (İrlandaca) 1 Ocak 2022 tarihi ile Avrupa Birliği’nin resmi dilleri arasında yer almaya başladı. İrlanda Cumhuriyeti’nin İngilizce’yle birlikte resmi ana dili olarak kabul edilen Gaelic dilinin, ilk olarak 2007 yılında Avrupa Birliği’nin resmi dilleri arasında kabul edilmesi kararlaştırılmıştı. Fakat o tarihten günümüze personel eksikliği gibi çeşitli sebeplerden dolayı Avrupa Birliği dökümanlarının Gaelic dilinde hazırlanması mümkün olmamıştı. 2007 yılından 2022 yılına kadar geçen sürede Gaelic dili, AB resmi dilleri arasında geçse de; AB dökümanları ve belgelerinde tam anlamıyla Gaelic dilinde de yayınlanmıyordu.

AB kurumlarındaki Gaelic diline hakim personal sıkıntısı başta olmak üzere dilin kullanımındaki diğer sorunların giderilmesinin ardından, AB tarafından uygulanan ‘askıda’ uygulaması kaldırılarak İrlanda adasının öz dili Gaelic dili AB’nin resmi dilleri arasında yer almaya başladı.

Gov.ie internet sitesinden yayınlanan açıklamada bu gelişme, unutulmaya yüz tutmuş Gaelic dilinin varlığını devam etmesi açısından büyük bir sevinçle karşılandı.

İrlanda 1973 yılında Avrupa Birliği’ne katıldığı zaman Gaelic dili AB, tarafından sadece anlaşma dili olarak kabul edilmilmişti ve uzun yıllar boyunca kısıtlı sayıda belge Gaelic dilinde hazırlanmıştı. Bunun en başlıca sebebi teknolojik imkanların yetersizliği ve Gaelic diline hakim personel sıkıntısıydı.