Ana Sayfa Alış veriş İRLANDA’DA ENFLASYON 2007’DEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE!

İRLANDA’DA ENFLASYON 2007’DEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE!

741
0

Enerji sektöründeki fiyat artışları enflasyona yansıdı. İrlanda’da aylık enflasyon 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Dünya genelinde Kovid-19 Pandemisinin aşının yaygınlaşmasının ardından başlanan yeniden açılma süreçlerin ekonomiler üzerindeki etkisi istatistiklere yansımaya başladı. İrlanda’da Merkez İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Ekim ayı enflasyon oranı geçen yıla göre yüzde 5.1 oranında arttı. Bu oran, 2007-2008 yıllarında yaşanan ekonomik krizden sonraki en yüksek enflasyon oranı oldu.

RTE’den Robert Shortt imzalı haberde yer alan bilgileri göre, enerji sektöründe fiyat artışı enflasyon oranın artmasında temel etken olarak görülüyor fakat bunun yanı sıra belirli sektörlerde de fiyat artışları gözden kaçmıyor.

Geçen yılın Ekim ayıyla karşılaştırılınca benzin fiyatları yüzde 22 oranında, ev ısıtma yakıtlarında yüzde 71 oranında artış oldu. Elektrik fiyatları yüzde 15.5, gaz fiyatları ise yüzde 23 oranında arttı.

Kira fiyatlarındaki artış yüzde 7.5; ev eşyaları fiyatlarında yüzde 9 oldu.

Enflasyonun en az etkilendiği kalem ise, market fiyatları oldu. Gıda ürünlerinde enflasyon oranı yüzde 0.8’de kaldı. Enflasyondan etkilenmeye tek sektör ise giyim sektörü. Giyim ve ayakkabı fiyatlarında enflasyon yıllık bazda düşüş görüldü.

İrlanda Maliye Bakanlığı, enflasyon oranlarının yılın son çeyreğinde yüzde 4.5 oranında pik yapmasının ardından gelecek yıl yüzde 2’nin altına doğru ilerleyeceği öngörüyor. Fakat, buna ek olarak, enerji piyasalarında yaşanan tedarik sıkıntılarından dolayı, enerji sektöründeki enflasyon oranlarının 2022 yılında yüzde 3.5 daha artması bekleniyor.