Ana Sayfa Araba İRLANDA’NIN 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ HEDEFİ

İRLANDA’NIN 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ HEDEFİ

613
0

İskoçya’nın Glaskow kentinde gerçekleştirilecek  İklim Zirvesi ve zirvenin odağındaki konular İrlanda gündeminde önemli yer tutuyor. Zirvenin katılımcılarından olan İrlanda, iklim krizi konusunda kamuoyu duyarlılığı ile dikkat çekiyor.

RTE’nin internet sitesinde Ciara Ní Bhroin yayınladığı analizde İrlanda’nın iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında karbon salınımını azaltmak için elektirikli araba hedefini ele aldı. Ulaşımın İrlanda’da karbon salınımını en çok sebep olan faktörlerden biri olduğu belirtilen yazıda elektrikli araçların bunun önüne geçip geçemeyeceği sorgulanıyor.

İrlanda Hükümeti, 2030 yılına kadar karbon salınımını yüzde 51 oranında azaltmayı planlarken, 2050 yılında ise karbon salınımını nötirize olmasını hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda 1 milyon elektrikli aracın 2030 yılına kadar yollarda olması bekleniyor.

Uzmanlar, karbon salınımının azaltılması için elektrikli araçların iyi bir yöntem olduğu konusunda hemfikir fakat hedeflere ulaşılabilmesi için gerekli elektirikli aracın piyasada satılıp satılamayacağı endişe konusu…

İrlanda Motor Endüstrisi Topluluğu Genel Müdürü Brain Cooke konu hakkında görüşlerini şu şekilde belirtiyor,“İrlanda’da yıllık ortalama 110 bin araç satılıyor. Bu yıl şu ana kadar 7057 elektirikli araç satıldı. Geçen yıl aynı dönemde 2954 elektirikli araç satılmıştı. Bir artış görünüyor fakat bu hedefler için yeterli mi? Şu anda İrlanda yollarında ortalama 22 bin elektrikli araba var. Bu demek oluyor ki, önümüzdeki 9 yıl boyunca 820 bin civarında elektrikli araç satılmalı. Bu da şu anda itibaren satılacak arabaların hepsinin elektirikli olması gerektiği anlamına geliyor”

Cooke,“1 milyon hedefinden kaçınılmamalı. Sektörün araç tedariki konusunda daha iyi olması lazım. Fakat aynı zamanda fiyatlar karşılanabilir olmalı ve hükümet tüketicileri doğru kararı vermeleri noktası teşvik edici ve vergi desteği sunulmalı” diyor.

Uzmanlar ayrıca elektrikli araçların yaygınlaşması yanı sıra, elektrik üretim sistemlerinin de önemini vurguluyor. Yazıda yer alan detaya göre, İrlanda elektrik ihtiyacının yüzde 40’ini rüzgar enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarından sağlıyor.