Ana Sayfa Covid-19 İRLANDALI ÖĞRENCİLERİN KONAKLAMA EYLEMİ!

İRLANDALI ÖĞRENCİLERİN KONAKLAMA EYLEMİ!

1028
0

İrlandalı üniversite öğrenciler, yaşadıkları konaklama krizini için İrlanda Meclisi önünde eyleme başladı. Geceyi Meclis önünde geçirecekler.

İrlanda’da pandemi kısıtlamarının kaldırılmasının ardından üniversiteler yüz yüze eğitime geri döndüler. Öğrencilerin kampüslere geri dönmesiyle birlikte öğrencilerin yaşadığı konaklama krizi tekrar gün yüzüne çıktı.

Photo: Paul Murphy @paulmurphy_TD

İrlanda Öğrenciler Birliği (Union of Students in Ireland) ‘NO KEYS NO DEGREESS’ sloganıyla öğrencilerin yaşadıkları konaklama krizinin çözümü bir protesto eylemi başlattı. İrlandalı üniversite öğrencileri, ellerinde taşıdıkları dövizlerle İrlanda Meclisi’nin önünde toplandı. Eyleme bazı milletvekilleri de destek veriyor.

 

İrlanda Öğrenciler Birliği, internet sitesinde yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinin yüzleştiği konaklama sorunu ile ilgili geçen hafta meclise verdikleri dilekçelere cevap alamamalarının ardından 23 Eylül 2021 tarihi itibariyle eylem yapmaya karar verdiklerini belirttiyor. Eylem kapsamında İrlanda’nın çeşitli üniversitelerinden gelen öğrenciler, geceyi İrlanda Meclisi’nin önünde geçirmeyi planlıyor.

İrlanda Öğrenciler Birliği Başkanı Clare Austick, “Öğrenciler kalacak yer bulamama sıkıntısıyla karşı karşıya. Bu sorun yıllardır süre gelen bir sorun. Hükümetin hiçbir reaksiyon göstermemesi bizi sinirlendirdi. Sorun, Kovid 19 pandemisinin ardından daha karmaşık bir hal aldı” dedi.

Austick ayrıca, “Şu anda öğrencilerinin ne kadar kötü durumda olduklarını tarif etmem imkansız. Konaklama sıkıntısı yüzünden öğrenciler okullarından ayrılıyorlar veya dönemlerini erteliyorlar. Okula devam etmek için her gün uzun mesafe yolculuk yapmak zorunda kalanlar var. Hostellere ve pansiyonlara çılgın paralar veriyorlar. Bütün öğrencilerin istediği basit bir şey var. Kendi hayatlarını kuracaklarını eğitimi tamamlamak için sade bir yaşam alanı. Bugün bu konu hakkında ne kadar öfkeli olduğumuzu ve durumun ne kadar umutsuz olduğunu göstermek için toplanıyoruz” diye konuştu.

Öğrenciler Birliği taleplerini şu şekilde sıralıyor; öğrencilerin konaklayabilmesi amacına yönelik uygun, karşılanabilir bir plan, yaşam alanı içermeyen yeni kurs-okul açılmaması, öğrenci konaklaması için mevzuat düzenlemeleri ve kira kontrolü.