Ana Sayfa Covid-19 İRLANDA BAŞBAKAN YARDIMCISI: “AŞI VURULMAMIŞ GENÇLER YURT DIŞI TATİLİ YAPABİLMELİ”

İRLANDA BAŞBAKAN YARDIMCISI: “AŞI VURULMAMIŞ GENÇLER YURT DIŞI TATİLİ YAPABİLMELİ”

709
0

İrlanda Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar, ‘Aşı vurulmamış gençler yurt dışı tatili yapabilmeli’ dedi.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişinin aklını kurcalayan konuların başında, ‘Kovid 19 aşısı vurulmadan veya tek doz aşı vurularak yurt dışı tatili yapıp yapamayacakları’ sorusu geliyor. Konu hakkında İrlanda basınından Irish Independent Gazetesi’nde yer alan habere göre, Kamu Sağlığı yetkilileri aksini tavsiye etmesine karşın; İrlanda Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar, ‘Aşı vurulmamış gençler yurt dışı tatili yapabilmeli’ dedi.

İrlanda’nın uyguladığı aşı programına göre 30 yaş altı grubundaki bireylerin 2 doz aşılarının tamamlanma süresi eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Sağlık Ofisi Sorumlusu Dr. Tony Holohan, aşısı tamamlanmamış bireylerin yurt dışı tatiline çıkmamasını tavsiye etti. Konu hakkında konuşan İrlanda Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar, 19 Temmuz’da tanıtılması beklenen ve daha önce Kovid geçirmiş veya PCR Testi sonucu negatif olanların seyahat engeli yaşamamasını sağlayacak AB Dijital Gezi Sertifası’nı hatırlatarak bu koşullarda 30 yaş altı gençlerin yurtdışı seyahatlerine çıkmamasını söylemenin ‘adil’ olmayacağını söyledi.

Başbakan Yardımcı Varadkar, “Aşısı tamamlanan insanların virüs kapma olasılığı düşük, aşısı tamamlanmayan veya aşı olmayan insanları virüs kapma riski taşıyor. Bu konuda Sağlık Merkezi’nin söyledikleri gayet açık. Ben de Sağlık Ofisi sorumlusu olsam, ben de seyahat etmemeleri gerektiği söylerdim. Fakat, biz hükümetiz, biz konuları daha farklı ve geniş kapsamlı ele alıyoruz ve bu nedenle Sağlık Yetkililerinden farklı kararlar uygulayabiliyoruz”

PCR TESTİ ŞARTI

“Biz, gençler dahil aşılanmamış kişilerin yurt dışı tatiline çıkabileceklerini söylüyoruz. Bizim korunmak için aradığımız şart, ülkeye dönüşlerinde geçerli PCR Testi sonucuna sahip olmaları. Sağlık Yetkililerinin tavsiyeleri bilimsel ve medikal açıdan kesinlikle doğru fakat bunun genç bireyler için haksızlık oluşturacağı için biz yurt dışı tatile yeşil ışık yakıyoruz” dedi.

KARANTİNA AÇIKLAMASI YOK

Varadkar ayrıca, “Yurt dışı tatili düşünenlerin AB Dijital Gezi Sertifikası’na sahip olmaları gerektiğini ve gittikleri ülke ile İrlanda’ya dönüş kurallarını bilmeleri ve uygulamaları gerekiyor. Uluslararası uçuşların sınırlandırılması virüsün Delta varyantının artışına bağlı olarak değişebililir” diye konuştu.

Haberde, İrlanda’ya geri dönüşlerde uygulanan karantina kurallarıyla ilgili herhangi bir detay bulunmuyor.