Ana Sayfa Covid-19 KIRMIZI LİSTEDE KALAN TEK AVRUPA ÜLKESİ: TÜRKİYE

KIRMIZI LİSTEDE KALAN TEK AVRUPA ÜLKESİ: TÜRKİYE

1501
0
Ireland_Turkey_Locator
Ireland_Turkey_Locator

İrlanda’nın seyahat sınırlandırmaları için uyguladığı  kırmızı listede Avrupa’dan sadece Türkiye bulunuyor.

Dünya genelinde Kovid-19’a karşı aşılama sayıları arttıkça ülkeler seyahat sınırlandırmaları koydukları ülkeler listelerini güncelliyor. İrlanda da ‘kırmızı liste’ ülkelerini de vaka sayıları ve aşılanma oranlarına göre güncellemeler oluyor.

İrlanda’nın mevcut kırmızı listesinde, Güney Amerika ve Afrika kıtalarından birçok ülke bulunuyor. Buna karşın, Avrupa kıtasından kırmızı listede kalan tek ülke: Türkiye. İrlanda’nın kırmızı listesinden son olarak Belçika, Fransa ve Lüksemburg çıkarıldı.

KIRMIZI LİSTE NE ANLAMA GELİYOR?

Ülkelerin nüfuslarına göre güncel vaka oranları ve aşılanma oranları gibi Kovid-19 virüsünün yayılımına etki eden istatistikler doğrultusunda, her ülke çeşitli ülkelerden gelen yolculara çeşitli sınıflandırmalar ve sınırlandırmalar uyguluyor. İrlanda da bu kapsamda yüksek vaka oranına sahip ülkeleri kırmızı listesinde bulunduruyor. Bu kapsamda kırmızı liste ülkelerinden İrlanda’ya  gelen yolculara, 14 gün zorunlu otel karantinası uyguluyor ve riskli ülkelerden yapılacak ziyareti caydırıcı olması için 14 günlük karantina giderlerine karşılık yaklaşık 1800 Euro bedelin yolcu tarafından karşılanmasını şart koşuyor.

Kırmızı liste ülkelerinden gelen yolcuların zorunlu karantinada muaf olması için 2 doz aşını vurulduğuna dair resmi onaylı belge sunması gerekiyor. Karantinadan çıkmak için diğer bir seçenek ise karantinanın 5. Gününde yapılacak PCR testinin negatif çıkması.

TÜRKİYE KIRMIZI LİSTEDEN NE ZAMAN ÇIKACAK?

Türkiye’nin kırmızı listeden çıkması Türkiye’deki vaka sayılarına ve aşılanma çalışmalarına bağlı durumda. Bu nedenle kesin bir tarih vermek mümkün değil. Fakat, özellikle son haftalar itibariyle artan aşılanma oranı, Türkiye’nin kırmızı listeden çıkması için olumlu sayılacak gelişmeler arasında. Bir diğer olumlu gelişme ise, Avrupa Birliği’nin önemli ülkelerinden biri olan Almanya’nın Türkiye’den gelecek, 2 doz aşısını vurulmuş kişilere turistik seyahatlerle ilgili sınırlandırmaları kaldırması olarak görülebilir. AB içerisinde üye ülkelerin birinin aldığı karar diğer ülkeler için teşkil edebiliyor.