Ana Sayfa Covid-19 TEMMUZA KADAR YÜZDE 80 AŞILAMA HEDEFİ… İRLANDA KISITLAMALARI TEK TEK KALDIRIYOR

TEMMUZA KADAR YÜZDE 80 AŞILAMA HEDEFİ… İRLANDA KISITLAMALARI TEK TEK KALDIRIYOR

282
0

Temmuz ayına  kadar yetişkin nüfusun yüzde 80’ini aşılamayı hedefleyen İrlanda, adım adım kısıtlamaları kaldırıyor. 17 Mayıs 2021 tarihinde tüm mağazalar tekrar açılıyor. Restoran,bar ve spor salonlarının ise 2 Haziran 2021 tarihinde açılması planlanıyor.

 

İrlanda’da sürdürülen aşılama çalışmaları, pandemiden kaynaklı sınırlandırılmaların hafiflemesi ve normalleşme adına umut veriyor. İrlanda medyasına yansıyan gelişmelere göre, Temmuz ayının ilk haftasına kadar yetişkin nüfusun yüzde 80’ine en az ilk doz aşılama yapılması bekleniyor.

İrlanda’daki Kovid-19 aşılama sürecini haberleştiren TheJournal.ie internet haber sitesinin  Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü’nün verilerini okuyucularıyla paylaştı. Bu verileri göre, İrlanda’da yaklaşık olara 1.9 Milyon kişiye Covid aşısı vuruldu. 16 yaş üstü yetişkin grubunun yüzde 36’si en az ilk doz aşıyı, yüzde 13,2’lik kesim ise 2 doz aşıyı da vurulmuş durumda.

İrlanda Hükümeti, Haziran ayının sonuna kadar 16 yaş üstü grubun yüzde 80’ine en az ilk doz aşıyı uygulamayı planlıyor. Hükümetin aşılama hedefini şu ana kadar yapılan aşılama işlemleriyle karşılaştırarak analiz yapan TheJournal.ie sitesi ise, yüzde 80 oranında aşılanma hedefine Temmuz ayının ilk haftalarında ulaşılabileceğini öngörüyor.

NORMALLEŞME SÜRECİ

Öte yandan aşılama oranların artması ve yılbaşından beri uygulanan kısıtlamalar sonucu günlük yeni vaka sayıları 300 bandına gerilemiş durumda. Olumlu karşılanan bu gelişmelerin ardından İrlanda Hükümeti, geçen hafta itibariyle kademeli olarak eski normale dönme çalışmalarına başladı. Kısıtlamaların adım adım hafifletilmesi planlanıyor.

10 Mayıs tarihi itibariyle, ülke içerisinde şehirler arası seyehatlere izin verilmeye başlandı. En fazla 15 kişi olması şartıyla açık hava buluşmalarına ve açık hava spor faaliyetlerine de izin veriliyor.

17 Mayıs tarihinden sonra ise, tüm mağazalar kapılarını tekrar açabilecek. 7 Haziran tarihinden sonra, restoranlar, bar, eğlence merkezleri ve spor salonlarının açılması planlanıyor. Bu işletmemelerde yoğunluk oluşmamasına işletmeciler tarafından özen gösterilecek.