Günümüzden geçmişe bakıldığında, Türklerin dünyanın her köşesine çeşitli sebeplerle taşındığını, göç ettiğini, yerleştiğini görmekteyiz. Burada aynı anlama gelen birkaç kelimenin içe içe kullanılmasının en önemli sebebi; çatı adı göçmenlik olan bu kurumun, süreç içerisinde özellikle Türkler nezdinde kendi kendini dönüştüren bir kavram olmasıdır.
Tamda bu dönüşümün bir aşamasında varlığı çok da dikkat çekmeyen daha çok bir geçiş güzergahı olarak nitelendirebileceğimiz bir ülke olan İrlanda karşımıza çıkmaktadır. Geçiş güzergahı olmasının birçok sebebi vardır. Özellikle çalışma izni konusunda dar bir tabana ve çatıya sahip olması ve göçmen tanımına Amerika, Kanada ya da Avustralya kadar yakın olmamasıdır.
Belirli dalgaların oluşturduğu sebeplerle Türkler İrlanda’yı ve özellikle Dublin’i tercih etmektedirler. Bu durumun başlıca sebepleri arasında özellikle Türler için bir kabusa dönen İngilizce öğrenme sürecinin kısalmasına yardımcı olacak etkenlere sahip olması gelmektedir. Avrupa ülkeleri genelinde, toplum açısından İngilizce konuşulan belki de tek ülke olması en önemli nedendir. Bu kapsamda İrlanda devleti bu duruma kayıtsız kalmamış ve özellikle Avrupa dışından İrlanda’ya dil öğrenmek maksadıyla gelen öğrencilere daha kısa süreçleri de içermekle beraber 6 aydan başlayan 2 yıla kadar uzanan çalışma iznini de içeren bir vize türü (stamp2) tanımlamıştır. Yabancı bir ülke deneyimi açısından başlangıç için riski düşük ancak deneme ve tecrübe edinme anlamında hatırı sayılır bir adım olduğu açıkça ortadadır.
İrlanda’nın Türkler tarafından bir başka tercih edilme sebebi ise Türkiye’ye tek bir uçak seferi ile ulaşabilme özgürlüğüdür. Özellikle yaz döneminde günde en az 3 farklı havayolu şirketi tarafından uçuşlar gerçekleşmekte ve bu rekabet fiyatlar üzerinde de kendini hissedilir derece göstermektedir. Ortalama 4.5 saat gibi kısa sayılabilecek bir sürede gerçekleşen bu uçuşlar sayesinde diğer ülkelere nazaran homesick yaşamadan yönetilebilecek bir süreç haline gelmektedir.
Peki dil okulu vasıtasıyla gelme haricinde başka bir yol var mı derseniz özellikle eğitim alanında başarılı öğrencilerin burs alabileceği ve master, doktora programlarına kayıt yaptırabileceği yaşam giderleri de hükümet bursları ile desteklendiğinde eğitime ve sosyal hayat dengesine daha çok yatırım yapılabilecek bir ülke olarak cazip bir hale gelmektedir.
Tüm bunların dışında teknoloji şirketlerinin kalbinin attığı ülke olarak özellikle IT alanında türk pazarının da geniş bir hacim kapladığını da düşünürsek Türk çalışma ortaklarına ihtiyaçları hale hazırda bulunmaktadır. Özellikle bu kapsamda şirketler sponsorluk anlaşmaları imzalayarak sürekli çalışma izninin temini konusunda güvenilir bir partner olmaktadır.
Bunun dışında ülke genelinde özellikle göçmenlere bakış açısı noktasında olumsuz bir algı bulunmadığı için yaşam konforlu ve güvenlidir. Burada her ülke genelinde yaşanan sorunları bir kenara bırakırsak Türklere spesifik olarak olumsuz bir yargı beslemeyen bir ülke olduğunu söylemek mümkündür. Çağın getirdiklerine ayak uydurmaya çalışan insanların doğuştan sahip olduğu herhangi bir unsura karşı içgüdüsel yaklaşmayan yerel halk Türklerin burada diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha çabuk sosyal hayata uyum sağladıklarını söyleyebiliriz. Özellikle insan hakları ve doğa konusunda aile içinde ve toplum nezdinde kültürel yoğrulma ile yetişen bireylerin bir arada yaşadığı ülke olarak İrlanda Türklere sıcak ve güvenli bir ortam sağlamaktadır.