Ana Sayfa Kültür Dublin’de Bir Evden Daha Fazlası

Dublin’de Bir Evden Daha Fazlası

208
0

Her şey bir hayalle başlar.

Türkiye’den yola çıkıldığında herkes bilir ki artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Ancak belki de bu kadarını kimse tahmin dahi etmemiştir. Ne demek istediğimi şu an belki içiniz de anlayanlar olacaktır. Evet doğru tahmin; tüm Avrupa’nın en büyük problemi “ev”.

Her ne kadar bir Türk için anlaşılamayan bir sorun olsa da artık yerel halkın da ciddi olarak yüzleştiği barınma problemi, göçmen olarak birçok toplumdan insanın İrlanda’ya yerleşmesiyle beraber kendini daha da hissettirir hale gelmiştir. Avrupa kültüründe yer alan temel yaşam standartlarının düşürülmemesi adına özellikle bu noktada atılan adımlara çok dikkat edilmektedir. Kültür kavramının içeriğini tepen tırnağa her sektörde doldurmaya çalışan bu topluluk bazen işlerin ağır ilerlemesine sebep olmaktadır.

Yaşanılan travmalarla yüzleşmiş ve “yaşamak” kavramını “saygı” ile bütünleştirmeye çalışan bu topluluk, yaşam alanları noktasında da bu prensiplere sadık kalmaya çalışmıştır.

Bu duruma verebileceğimiz en basit örnek ise; yeni bir yapının yapılabilmesi için yeşil alan oranın yapı ile çevreye katacağı insan popülasyona dikkat edilerek imar izni verilmesidir. Belki bugünlerde ihtiyaçlara cevap veremeyen ve kilit olmuş bir aşamada olan barınma sorunu bu tarz alt nedenler sebebiyle ağır ilerlemektedir.

Bir de her ne kadar IT sektörüne sunulan vergi ayrıcalığı ile ülkenin cazip hale gelmesinin önü açılmışsa da artan nüfusun kalkındırılması adına tam teşekküllü bir teşkilatlanma bugün dahi gözlemlenmemektedir.

Özellikle dil okulu vasıtasıyla ülkede bulunan genç insan grubu özel alan vurgusundan uzak bir hayat yaşadığı açıkça ortadadır. Özellikle Covid 19 öncesindeki resimde zorlu ve yıpratıcı bir süreç olarak tanımlayabileceğimiz barınma problemi, Covid 19 etkisiyle yerini biraz rahatlamaya bırakmıştır. Ancak bu sefer de işsizlik sebebiyle ülkelerine geri dönenler olmuştur.

Her ülkenin kendi içinde bir takım motivasyon sebebiyle sorunlar elbette ki vardır. Ancak normalde 2 kişinin dahi yaşaması mümkün olmayan bir ortamda 6 kişinin yaşaması hayatı çekilmez bir hale getirmektedir. Kültür karmaşası ise uygun olmadığı ortamda insanları oldukları ana uyum sağlamasında zorlayan bir etkendir. Tüm bunların yanında yemek, temizlik, uyku, eğlence anlayışları kalabalık yaşam alanlarında tam bir karmaşaya dönüşmektedir.

Göç etmenin en büyük sebebi yaşam standartlarını artırmak istemektir. Evlere duyulan talebin fazla olması kira fiyatlarını yukarı çekmekte ve insanları paylaşımlı evlere mahkûm etmektedir. Birçok profesyonel dahi bu sebeple paylaşımlı evlerde hatta odalarda yaşamaktadır.

Kısaca ifade etmek gerekirse kendi alanınızı oluşturacağınız ilk güne kadar misafir, anahtarıyla kapısını açtığınız evde, yalnızca size ait yaşam alanı oluşturduğunuz anda yerlisi olduğunuz hissi veren bir ülke İrlanda.