Ana Sayfa Eğitim Öğrenci Vizesinden Vatandaşlığa Giden Yolculuk

Öğrenci Vizesinden Vatandaşlığa Giden Yolculuk

376
0
Irish EU Passport showing from the pocket of a leather carry-on bag.

Dünya üzerinde özellikle son 5-10 yıl bandında, birtakım sebeplerden ötürü göç hareketlilikleri yaşanmıştır. Yaşanan bu gelişme yalnızca Türkiye özelinde değil dünya genelinde var olan bir olgudur. Bunun yanında küresel olarak yaşanan teknolojik gelişmeler insanların belirli lokasyona bağlı olarak çalışma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır. Özellikle negatif sebeplere bağlı olarak ve zorunlu gerçekleşen göç eylemi yerini pozitif çağın dinamikleriyle beraberde yüzünü göstermektedir.

Her yeni dil öğrenen ve buna ciddi bir yatırım yapmak isteyen insan gibi Türkler de profesyonel anlamda kendilerini geliştirmek adına İngilizce konuşulan ülkelerde eğitim almayı tercih etmektedirler. Bunun yanı sıra TL’nin döviz arasındaki makasın açılmasıyla beraber çalışma izni araştırılması gereken en önemli konu haline gelmektedir. Özellikle 25 haftalık bir dil eğitimi kapsamında İrlanda da eğitimine başlayan öğrenciler haftalık 20 saat olmak kaydıyla çalışma iznine sahip olmaktadırlar. Bu süreç +2 defa daha yenileme kapsamında toplamda 24 aylık süre ile  İrlanda’da çalışma ve oturma izni kabiliyeti vermektedir.

Buna ek olarak Third Level Graduate Programme kapsamında master yapılarak eğitim süreci için stamp 2 eğitim vizesi sonraki +2 yıl için stamp 1G vizesine başvuru yapılabilecektir. Stamp 1G vizeyle 5 yıl süreyle çalıştıktan sonra stamp 4 başvurma hakkına sahip olabilirsiniz. Bu vizeler arasında birtakım farklar vardır zaman zaman şartlar hakkında yenileme yapılmaktadır. Bu sebeple http://www.inis.gov.ie/ adresinde güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Stamp4 ile belirli bir süre çalıştıktan ve detaylıca sitede belirtilen şartları yerine getirdikten sonra kalıcı oturum iznine yahut eğer şartlar sağlanmış ise vatandaşlık işlemlerine başvuru yapılabilmektedir. Bu süreç her ne kadar zorlu ve çetrefilli gözükse de 5 yıl gibi bir sürede ülkenin kültürüne uyum sağlama ve toplumu benimseme açısından kıymetli bir süreçtir. Bu sebeple özellikle bu tarz planlar yapılırken bir yol haritası çizilmeli ve bu yolun uzun olduğu unutulmamalıdır.

Böylelikle dil eğitimi ile başlayan süreç belki de size şimdiye kadar beklediğiniz ve uğruna mücadele edilebilecek bir amacın kapılarını size aralamaktadır.