Ana Sayfa Eğitim İRLANDA’DA YÜKSEK LİSANS AVANTAJLARI

İRLANDA’DA YÜKSEK LİSANS AVANTAJLARI

796
0

Yurt dışında yüksek lisans yapmak birçok gencin hayalini süslüyor. İrlanda, yüksek lisans öğrencilere sağladığı olanaklar ile yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.

İRLANDA’DA YÜKSEK LİSANS YAPMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

İrlanda Cumhuriyeti, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından AB içerisinde anadili İngilizce olan tek ülke konumuna geldi. Bu da, üçüncü bir dil öğrenmek zorunda kalmadan AB sınırları içerisinde yüksek lisans ve kariyer yapmak isteyenler arasında İrlanda’yı bir adım öne çıkarıyor.

Bunun yanı sıra, Türkiye’den farklı olarak İrlanda’da lisans eğitiminin 3 yıl, yüksek lisans eğitiminin 1 yıl olması, iş hayatına daha erken başlamak için fırsat olarak değerlendirilebilir.

Ayrıca İrlanda’nin yüksek lisans eğitimi esnasında yarı zamanlı, mezuniyetten sonra ise 2 yıl tam zamanlı çalışma izni sunuyor. İrlanda’da 5 yıl çalıştıktan sonra ise vatandaşlık başvurusu yapma imkanı da Avrupa Birliği pasoportu ile uluslararası şirketlerde çalışma şansını arttıran bir etken olarak görülüyor.

Özellikle bilişim sektöründe Google, Facebook  gibi dünyanın önde gelen şirketlerinin merkezlerinin İrlanda’da olması, yüksek lisans sonrası bu şirketlerde iş bulma olanağı başka bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

İRLANDA’DA YÜKSEK LİSANS MALİYETLERİ

İrlanda’da  yüksek lisans eğitimleri 1 eğitim yılı sürüyor. Bu eğitimin Avrupa Birliği dışı ülkelerden gelen öğrenciler için maaliyeti ise, 7500 euro ile 17000 euro arasında değişiyor. Yıllık enflasyon oranını pek değişmemesi fiyatların yıllar geçse de, değişmemesini sağlıyor. Bazı özel üniversiteler, anlaşmalı bankalarla çeşitli taksit olanakları tanıyor. Aynı şekilde her üniversitenin kendi kriterleri doğrultusunda başarı bursu imkanları da bulunuyor.

Ekonomik ve Finansal alanlarda yüksek lisans programlarının maliyeti yıllık 14bin ile 15bin euro arasında, hukuk alanında yüksek lisans fiyatları ortalama 14bin euro civarında, çeşitli sosyal bilimler dallarında yüksek lisans fiyatları 10bin euro ile 15bin euro arasında, bilişim sektöründeki yüksek programlarının maaliyetleri ise 7500 ile 14bin euro arasında değişiyor.