Ana Sayfa Covid-19 İRLANDA KIŞI GRİPSİZ GEÇİRDİ

İRLANDA KIŞI GRİPSİZ GEÇİRDİ

336
0

İrlanda’da pandemi için uygulanan kamusal ve bireysel tedbirler,  Kovid-19 vaka sayılarının düşmesinde pek etkili olmasa da grip vakalarının azalmasında etkili oldu.

Irish Independent Gazetesi’nin Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından yayımlanan Eurosurveillance isimli tıp dergisininde yer alan verilere ve İrlanda Sağlık Koruma ve Gözetim Merkezi’nin  raporuna dayanarak hazırladığı habere göre, İrlanda’da bu kış dönemi boyunca pozitif grip vakasına rastlanmadı. Rapor hazırlanmasında 1051 Lokal Sağlık Merkezi (GP) numunesi kullanıldı. Ayrıca, 1 Ekim 2020 ile  14 Mart 2021 tarihleri arasındaki periyotta 1.2 Milyonn grip aşısı yapıldı. Haberde, normal bir yılda İrlanda’da ortalama 200 ile 500 arası kişinin gripten dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.

SOSYAL MESAFE GRİBİN YAYILMASINI ENGELLEDİ

Avrupa ülkeleri genelinde de grip vakalarının ve gribe dayalı ölümlerin sayısının azalmasında Kovid virüsünün yayılması için uygulanan tedbirlerin etkili olduğu düşünülüyor. Uzmanlar, grip virüsünün yayılma gücünün kovid-19 virüsü kadar etkili olmadığını söylerken, Kovid-19 için uygulamaya konulan sosyal mesefe kuralları ve çoklu katılımlı organizasyonların iptal edilmesi grip vakalarının azalmasında etkili olduğuna dikkat çekti. Grip vakalarının seyrelmesinde bir diğer önemli faktör olarak ise, okulların kapalı olması gösteriliyor.

Ancak uzmanlar, Grip virüsüne bu kadar uzun süre maruz kalmamanın insan bünyesini virüse karşı savunmasız bırakmasından endişeli. Pandemi sürecinin bitmesinin ardından, grip vakalarının artmasından korkuluyor. Bu nedenle, gelecek kış için grip aşısı stoklarının arttırılması tavsiye edilyor.