Ana Sayfa İrlanda BİR HAYALE AÇILAN KAPI

BİR HAYALE AÇILAN KAPI

Yazar: Yasir Baba

343
0

TURKISH ASSOCIATION (İRLANDA ANKARA ANLAŞMASI)

Avrupa’da yaşamak özellikle son zamanlarda birçok Türk insanının hayallerini süslüyor. Bu hayali gerçekleştirmenin çeşitli yolları var. Halk arasında Ankara Anlaşması olarak bilinen Turkish Association Agreement da bu yollardan bir tanesi. Sabır, metanet ve kararlılık isteyen bir yol belki ama Avrupa’da yaşama hayalini gerçekleştirmenin en sağlam yollarından.


TURKISH ASSOCIATION NEDİR?

Turkish Association, en sade tanımı ile Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerinde çalışma haklarıyla ilgili düzenlemeler içeren bir anlaşmadır. Ankara Anlaşması olarak bilinmesinin sebebi, İngiltere ile Türkiye arasında var olan ve geçerliliği İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra son bulan anlaşma ile karıştırılması.

Turkish Association, belirli farklılıkları olmakla beraber birçok AB üyesi ülkede uygulanıyor. İrlanda, Türk vatandaşlarının  Turkish Association’a başvurduğu ülkeler arasında en popüler olanlardan. Nedeni, İrlanda’nın Turkish Association’u hayata geçirme sürecinin diğer ülkelere göre daha az maliyetli ve daha kolay olması. 

İrlanda’da Turkish Association’a başvurmak için, çalıştığınız şirkette bir yılınızı tamamlamanız ve gerekli evrakları ilgili makama eksiksiz teslim etmeniz yeterli. Bir tabii ki, uzun bürokratik süreç için bolca sabıra ihtiyacınız var. 

Burada akla gelen ilk soru, bir şirkette yasal olarak bir yılı tamamlamak nasıl mümkün olacak? İrlanda’yı cazip kılan bu sorunun cevabı. İrlanda, 6 ay ve üzeri sürecek dil okulları dahil olmak üzere lisans ve yüksek lisans eğitimi almaya gelen öğrencilere part-time(haftalık 20 saat) çalışma izni (Stamp2) veriyor. Bu çalışma izni hizmet sektörü olarak adlandırabileceğimiz işleri kapsıyor. Stamp 2 olarak adlandırılan part-time çalışma izni ile girdiğiniz işte birinci yılınızı doldurduğunuz anda Turkish Association’a başvurabilirsiniz.


KABUL ALDIKTAN SONRA…

Turkish Association başvurusu kabul edilen çalışanlar, aynı şirkette çalışmak şartı ile 1 yıl daha çalışma izni alıyor. Bu izin de Stamp 1 olarak adlandırılıyor. Turkish Association alınan çalışma izni 2 kez daha yenilebiliniyor. Yani Turkish Association, başvuru sahibine, başvuru hakkı kazandığı birinci yılın ardından toplamda 3 yıl daha aynı şirkette yasal çalışma izni sağlıyor. Bunun ardından ise, stediğiniz herhangi bir şirkette herhangi bir pozisyonda süresiz çalışabileceğiniz Stamp 4 olarak adlandırılan genel çalışma iznine başvuru hakkı doğuyor.


UZUN SOLUKLU BİR YOLCULUK

İrlanda’da uygulanan Turkish Association veya halk diliyle İrlanda Ankara Anlaşması, sabır gerektiren bir yol olarak görünebilir fakat başvuranlar için uzun soluklu bir Avrupa yaşamının kapısını aralıyor. Bugün, onlarca Türk vatandaşı İrlanda’da Turkish Association’la edindikleri çalışma izni ile hayatlarını devam ettiriyor.