Ana Sayfa İrlanda DROGHEDA’DAKİ AY YILDIZ’IN SIRRI…

DROGHEDA’DAKİ AY YILDIZ’IN SIRRI…

Yazar: Yasir Baba

1703
0

İrlanda’nın Drogheda şehrinde kullanılan Ay Yıldız sembollerinin Türk Bayrağından esinlenildiği iddiası merak konusu oluyor. İrlandalı tarihçiler, simgenin kullanımının 1200’lu yıllara dayandığını söylüyor. İrlanda’nın Drogheda şehrinin takımı Drogheda United, Türkiye’nin de ulusal simgelerinden olan Ay ve Yıldız simgelerini kullanıyor. Tüm dünyaca Türklerin ve bazı müslüman ülkelerin simgesi olarak bilinen Ay-yıldız, Türklerin yaşadığı cofrafyaya çok uzak bir noktada İrlanda’da bir takımda da kullanılması şaşkınlıkları neden olabiliyor.


CUMHURBAŞKANI ‘TÜRK SEMBOLÜ’ DEDİ FAKAT…

Drogheda United takımının armasında ay-yıldız simgelerine yer vermesinin sebebi zaman zaman tartışma konusu oluyor. Bunlardan birisi de, 2010 yılında dönemin İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese’in 2010 yılındaki Türkiye ziyaretinin ardından yaşanmıştı. McAleese, yaptığı konuşmada İrlanda ile Türkiye arasında tarihsel bağlardan bahsetmiş ve İrlanda’nın yaşadığı büyük kıtlıkta Osmanlıların Drogheda’ya ulaştırdığı yardıma değinmişti. Cumhurbaşkanı McAleese, “İrlanda halkı bu eşine az rastlanır bonkörlük girişimini asla unutmadı ve bunun sonucunda sizin bayrağınızdaki semboller, bu güzel yıldız ve hilali bölgenin sembolü haline getirdiler. Hatta futbol takımının formalarının üzerinde de bu güzel Türk sembollerini görüyoruz. Eğer Drogheda’yı ziyaret edecek olursanız Türk millî takımının sahada futbol oynadığını düşünebilirsiniz“ şeklinde konuşmuştu.

Drogheda United’in armasında ay-yıldız bulunmasını Osmanlı’nın şehre yaptığı yardımdan kaynaklandığı söyleyen McAleese’e Drogheda’lı yerel tarihçiler ve gazetecilerden itiraz etmişti ve Drogheda’nın ay-yıldız simgesi kullanmasının Türklerin yaptığı yardımla ilgili olmadığını söylediler.


AY YILDIZ TÜRKLER’DEN KAYNAKLI İDDİASI YANLIŞ

Yar.Doç.Dr. Muhsin Kadıoğlu, 2017 yılında yayınladığı ‘İRLANDA KASABASI DROGHEDA’NIN “AY-YILDIZ” SEMBOLÜNÜN KÖKENLERİ’ adlı makalesinde konuyla akalalı İrlandalı tarihçilerin ve gazetecilerin sözlerine yer vererek, “Sözler, Drogheda Tarih Kurumu tarafından reddedildi. Drogheda Tarih Derneği, o zamanlar Türkiye’den gelen kargo ile şehre gelen herhangi bir gemi kaydı olmadığını söyledi.18 Gazeteci Ken Murray, Cumhurbaşkanı Mary McAleese’nin Drogheda’nın sembolleri ile ilgili açıklamalarının “yerel efsaneye dayandığını ve gerçeği bilmediğini öğrendikten sonra yüzü kızardı” şeklinde değerlendirmişti.19 Murray, görüşlerini Drogheda Tarih Derneği yöneticilerinden Liam Reilly’nin, açıklamaları ile desteklemişti. Liam Reilly ise, İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese’nin yorumlarının yanlış olduğunu ve “Drogheda Liman Otoritesi’nde bu yardımın hiç gerçekleştiğine dair bir kayıt yok. İrlanda’nın İngiliz valisi Kral John Lackland’ın 1210 yılında Drogheda’yı “kasaba” yaptığı ilk kanunda, ay ve yıldız kullanıldığını kasabadaki Millmount Müzesi’nde görebilirler’ demişti” ifadelerini kullanıyor.


KRAL JOHN’UN MÜHRÜ

Drogheda United’in kullandığı ay-yıldız sembollerinin Türkler’den esinlediği iddiasının o dönem popüler bir durum olduğunu söyleyen Kadıoğlu, makelesinin devamında İrlandalı tarihçileri kaynak gösterek Drogheda’nın kullandığı ay-yıldız’ın kökenlerini şu şekilde açıklıyor: “Drogheda’nın tarihi arması, kasabada hâlâ duran Normanlardan kalma bir bina olan St. Laurence Kapısı etrafında şekillenmiştir. Vikipedia’nın İngilizce versiyonundaki bilgilerde ve Droghedalı yerel tarihçilere göre, “Ay ve yıldız, kasabaya kendi tüzüğünü yapan Kral John’un kraliyet mührüdür” Armanın sol yanındaki üç İngiliz aslanı, Drogheda’nın bir İngiliz garnizon kasabası oluşunu sembolize etmektedir. Armanın sağ tarafındaki gemi, kentin önemli bir ticaret limanı oluşunu temsil etmektedir. Kasaba’nın sloganı, “Tanrı gücümüzü, nimetlerini çoğaltsın” veya “Gücümüzü Tanrı için harcayalım; şan ve şeref malınız olsun” şeklinde çevrilebilecek olan “Deus praesidium, mercatura decus”dur. Bütün bunların üzerinde de, turkuaza yakın renkte bir ay ve yıldız bulunmaktadır. Günümüzde Vikipedia gibi açık kaynak ansiklopedilerinde şehrin arması olarak gösterilen ve üzerinde ay-yıldız bulunan armanın 1905 yılına ait bir “JaJa”ya ait bir posta kartı serisinden24 olduğu belirtilmektedir”

İLK KULLANIMI 1200’LERE DAYANIYOR

Drogheda’nın kullandığı ay-yıldız simgesinin 1200 yıllarda bölgeye hükmeden Kral John’un mühründe kaynaklandığı dair başka bir bilgiye ise İrlanda’nın önde gelen gazetelerinden biri olan Irish Independent Gazetesi’nin 2003 yılındaki bir haberde yer veriliyor. Haberde, Drogheda bulunan ay-yıldızın 1210 yılında şehre hükmeden Kral John’dan alındığı, aynı simgenin basılan sikkelerde ve Dublin’de bulunan St. Patrick Katedrali’nde de görülebileceği yazıyor. Haberde ayrıca Drogheda’ki ay-yıldızın Türk bayrağından benimsendiği iddiasının yanlış inanç olduğu belirtiliyor.