Ana Sayfa Güncel haberler GOOD FRİDAY ANLAŞMASININ 25. YIL DÖNÜMÜ…

GOOD FRİDAY ANLAŞMASININ 25. YIL DÖNÜMÜ…

Kuzey İrlanda'daki iç savaşı bitiren ve İrlanda adasına barış getiren Good Friday Anlaşması'nın bugün 25. yıldönümü.

419
0
Good Friday Agreement
Good Friday Agreement

İRLANDA HABER – Kuzey İrlanda’daki iç savaşı bitiren ve İrlanda adasına barış getiren Good Friday Anlaşması’nın bugün 25. yıldönümü.

25. yıl önce bugün, 10 Nisan 1998, günü Britanya Hükümeti, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’daki İrlanda yanlısı birleşmeciler ile İngiltere yanlısı sadakatçiler arasında imzalanan Good Friday Anlaşması ile Kuzey İrlanda’da yaklaşık 30 yıl süren iç çatışma ortamı sonlanmış oldu.

1921’de İrlanda’nın adasının güneyinde yaşayan Katolik İrlandalıların Birleşik Krallık’tan ayrılmasının ardından adanın kuzeyinde Birleşik Krallık hakimiyetine bağlı Kuzey İrlanda kurulmuştu.

Kuzey İrlanda nüfusunu oluşturan İrlandalıların çoğunluğu İngiltere yanlısı Protestan olmasına rağmen Katolik İrlandalılar da varlığını sürdürüyordu.

Zaman içerisinde Kuzey İrlanda’da kalan Katolik İrlandalıların kendilerine karşı ayrımcı politikalar uygulandığını hissetmesiyle gerilim artmaya başladı.

Birleşik Krallık’ın Kuzey İrlanda’daki Katolikleri pasifize etmeyi amaçlayan politikalarından hoşlanmayan Milliyetçi İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA) silahlı eylemler düzenlemeye başladı.

IRA’nın eylemlere başlamasının ardından Britanya Ordusu, Kuzey İrlanda’daki otoriteyi sağlamlaştırmak için adaya gitti. Britanya ordusunun gelmesi adadaki şiddet eylemlerini arttırdı.

Bu sırada Kuzey’de yaşayan Protestanlar arasında Katoliklere karşı  silahlı eylemler düzenleyen gruplar ortaya çıktı.

1960’ların sonralarına doğru başlayan ve 1998 yılına kadar süren bu terör ortamı The Troubles, Sıkıntılı yıllar adıyla anılmaya başlandı.

3500 kişiden fazla kişinin hayatını kaybettiği, birçok kişinin yaralandığı ve mahallelerin, sokakların şehirlerin duvarlar ve barikatlarla ayrıldığı Sıkıntılı Yıllar, 1998 yılında İrlanda Hükümeti, Britanya Hükümeti, Kuzey İrlanda’da Britanya yanlısı Ulster Birlikçi Partisi, İrlanda ile birleşmeyi savunan Sinn Fein ve Kuzey İrlanda’daki sivil örgütlerinin temsilcileri arasında yapılan uzun müzakerelerin ardından anlaşmaya varılarak sonlandı.

Bu anlaşma ile Kuzey İrlanda’nın şu anki yönetim şekli ortaya çıkmıştır. Polis Teşkilatı olmak üzere bazı Kuzey İrlanda kurumlarının yapısı yeniden düzenlenmiştir. Kuzey İrlanda halkının istemesi halinde İrlanda Cumhuriyeti’yle birleşmek için referandum yapmasına karar verilmiştir.