Ana Sayfa Dünya Haberleri TÜRKİYE’DEN FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİNE YEŞİL IŞIK

TÜRKİYE’DEN FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİNE YEŞİL IŞIK

Türkiye, TBMM'de yapılan oylama ile Finlandiya'nın NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı.

175
0
NATO
NATO

İrlanda Haber – Türkiye, TBMM’de yapılan oylama ile Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı.

Türkiye, uzun süredir şerh koyduğu Finlandiya’nın NATO üyeliği talebine yeşil ışık yaktı. Reuters Haber Ajansı’nda yer alan habere göre; TBMM’de yapılan oylamada Finlandiya’nın NATO üyeliği talebine evet denildi. Bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayının ardından Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor.

Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlamasına reaksiyon göstererek NATO üyesi olmak için başvuru yapmıştı. Finlandiya’nın NATO üyeliği için Macaristan ve Türkiye hariç tüm NATO üyeleri onay vermişti.

Yakın bir süre önce Macaristan’ın da onayının ardından Finlandiya’nın NATO üyeliği için tek engel Türkiye’nin onayı kalmıştı.

NATO anlaşmalarına göre, birliğe yeni bir üye katılması için tüm üyelerin onay vermesi gerekiyor.  Türkiye, Finlandiya’nın kendi güvenliğini tehdit eden bazı kişilere ev sahipliğini öne sürerek üyelik talebine reddetmişti.

Son 1 yıldır süren karşılıklı görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclisi işaret etmişti. Meclisin onay vermesi halinde Finlandiya’nın NATO üyeliğine olumlu bakacağını söylemişti. Reuters’te yer alan detaylara göre, TBMM Dışişleri Komisyonu geçen hafta oy birliğiyle Finlandiya’nın NATO üyeliği teklifini genel kurula oylanmaya göndermişti.

Bundan sonraki süreçte, Finlandiya’nın 11 Temmuz’da Litvanya’da yapılacak NATO zirvesinde birliğe katılması bekleniyor.