Ana Sayfa Ekonomi İRLANDA’DA YIL SONUNA KADAR 27 BİN KONUT PLANI…

İRLANDA’DA YIL SONUNA KADAR 27 BİN KONUT PLANI…

397
0

İrlanda Haber – İrlanda Bankacılık ve Ödemeler Federasyonu’nun çalışmasına göre, yıl sonuna kadar 27 bin konutun yapımı biteceği düşünülüyor.

İrlanda’nın kronik sorunlarının başında gelen konaklama sorununun çözümü için inşaat sektörünün ülke genelindeki faaliyetleri devam ediyor. İrlanda Bankacılık ve Ödemeler Federasyonu, İrlanda genelinde inşaat sektörünün faaliyetlerini inceleyen bir çalışma yayınladı.

RTE’de yayınlanan çalışmaya göre, İrlanda’da bu yıl içerisinde yaklaşık 27 bin yeni konutun yapımının tamamlanması bekleniyor. Böylece İrlanda, pandemi döneminde durma noktasına gelen konut üretimindeki eksiğini gidermeye çalışıyor.

2022 yılında 30 bine yakın yeni konut tamamlanmıştı. Bu rakam 2019’da tamamlanan konut miktarından yüzde 41; 2021’de tamamlanan konut miktarından ise yüzde 45 daha fazla.

Geçen yıl tamamlanan konutların yüzde 65’i konaklama krizinin en yoğun yaşandığı yer olan başkent Dublin’de bulunuyor. Ayrıca, geçen yıl tamamlanan konutların yüzde 30’dan fazlasını apartman daireleri oluşturuyor.

Çalışmada, ilk evini alacak olanlar için uygulamaya konulan ‘Help to Buy’ programının katkısını da gösteriyor. 2023 yılının Ocak ayında 7 binden fazla kişi ‘Help to Buy’ uygulamasına başvurmuş bulunuyor. Bu bir önceki yıl aynı döneminde yapılan başvurulardan yüzde 36 daha fazla.

Bunların yanı sıra çalışmayı yapan uzmanlar, konut üretiminin enflasyon ve diğer mevcut ekonomik sebeplerden dolayı orta vadeli etkilenebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.