Ana Sayfa Ekonomi DUBLİN’DE KONUT KRİZİ YAŞANIYOR! KİRALIK KONUT SAYISI EN DÜŞÜK SEVİYEDE

DUBLİN’DE KONUT KRİZİ YAŞANIYOR! KİRALIK KONUT SAYISI EN DÜŞÜK SEVİYEDE

1447
0

İrlanda’da yaşanan konaklama sıkıntısı istatistiklere yansıdı. Başkent Dublin, konaklama krizinin en yoğun yaşandığı bölge olarak öne çıkıyor.

Joe.ie internet sitesinde yer alan haberde, İrlanda’da yaşanan konaklama sıkıntısının istatistiklere de yansıması görülüyor. Ülkenin önde gelen emlak sitelerinden olan Daft.ie’nin son verilerine göre, Şubat ayı itibariyle İrlanda genelinde sadece 1397 kiralık ev kaldı.

Bu sayı, 2006 yılından itibaren en düşük kiralık ev sayısı olarak kayıtlara geçmişti. Bundan önceki en düşük kiralık ev sayısı Kasım 2021 tarihinde 1460 olarak kaydedilmişti.

Bu durum, İrlanda’nın içinde bulunduğu kiralık ev-daire sorunun derinleştiğini gösteriyor. Aynı şekilde, azalan kiralık ev-daire sayısına bağlı olarak kira oranlarında da artış yaşanıyor. Daft.ie’nin verilerine göre, 2021 yılının son çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir kira artışı oldu.

Daft.ie

Başkent Dublin, kira artışında ve ortalama kira bedelinde ülke genelinde başı çekiyor. Dublin’de son bir yılda kiralar yüzde 8.9 artarak ortalama 2050 Euro bandına yükseldi.  Buna ek olarak da Daft.ie’nin verilerinde Dublin’de Şubat ayı itibariyle 712 kiralık ev kaldığı görülüyor.

daft.ie

Uzmanlar, planlanan yeni konut projelerinin 2022 yılında tamamlanması halinde dahi Dublin’deki kiralık konut sıkıntısının bir süre daha devam edeceğini öngörüyor.