Ana Sayfa Teknoloji DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ İRLANDA’DA

DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ İRLANDA’DA

Yazar: Yasir Baba

1294
0

İrlanda, hayatımıza her geçen gün daha fazla yer edinen bilişim dünyasının dev şirketlerine ev sahipliği yapıyor.


Tarihi yokluk ve acı hikayeleri dolu olan İrlanda, bugün gelişmiş ekonomisiyle Avrupa’daki çekim merkezlerinden biri. Yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip olan Kelt ülkesi, Avrupa’nın bilişim merkezi olarak dikkat çekiyor. 

Eskiden tarım ülkesi olarak bilenen İrlanda, 80li yıllardan itibaren ekonomi alanında yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için uyguladığı düşük vergi politikaları ve eğitim alanında geleceği dönük yaptığı hamlelerle bugün bilişim sektöründeki en büyük firmaların ofislerine bünyesinde barındırıyor.

NASIL BAŞARDILAR?

İrlanda’nın bilişim alanında cazibe merkezi olmasındaki etkenlerin başında devletin uyguladığı düşük kurumlar vergisi politikası ve dış yatırımcıları ülkeye çekecek ekonomik söylemler ve icraatler geliyor. Bu yaklaşım AB pazarında daha aktif olmak isteyen ABD’li bilişim şirketlerinin ilgisi çekti ve birçok şirket başta başkent Dublin olmak üzere çeşitli İrlanda şehirlerinde ofis açtı.

Bir diğer etken ise, özellikle lisans ve sonrası eğitim veren kurumlarda bilişim sektörüne istihdam sağlayacak bölümlerin bulunması. Ayrıca yurtdışından İrlanda’ya okumaya gelecek olan öğrencilere, öğrencilik esnasında ve öğrencilik sonrasında verilen çalışma izinleri ile okulların burslar başta olmak üzere sağladıkları çeşitli imkanlar, İrlanda’ya yatırım yapan bilişim devlerine istihdam konusunda kolaylık sağladı. Bu da yatırımları arttırdı, yeni yatırımlar için teşvik edici oldu.

Yurtdışından gelen öğrencilerle bağlantılı sayılabilecek bir diğer konu da, yurtdışından gelen çalışmaya gelenlere birçok Avrupa ülkesinin aksine İrlanda’nın olumlu bakması. Göçmenleri ülkede ayrımcılık hissetmemesi, birçok Avrupa ve Asya ülkesinden IT ve benzer dallarda uzmanlıkları bulunanları İrlanda’da iş fırsatlarını değerlendirmesi için itici güç oldu.

HANGİ ŞİRKETLERİN OFİSİ VAR?

İrlanda bugün bilişim denilince ilk akla şirketlerin hemen hepsine ev sahipliği yapıyor. 

 

Bu şirketler arasında, Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Apple, Dell, Intel, Oracle, Kingston, Adobe, HP, Vadofone, Eircom ve Sandvik’ı sayabiliriz.