Ana Sayfa Ekonomi İrlanda’da Çalışma İzninde Yeni Düzenleme

İrlanda’da Çalışma İzninde Yeni Düzenleme

44
0

İrlanda, Stamp 1 çalışma izni ile çalışan göçmenlere iş değiştirme hakkı tanıyan yeni bir yasa tasarısını İrlanda Meclisi’nde görüşüyor. Yeni düzenlemeyle, full-time çalışma izni olan göçmenler, aynı iş yerinde 9 ay çalıştıktan sonra iş değiştirme hakkına sahip olacak.

Mevcut Durum

Şu anda, AB dışı ülkelerden gelenler bir şirketin sponsorluğuyla Stamp 1 çalışma izni alıyor ve bu izinle bir yıl boyunca aynı iş yerinde çalışmak zorunda. Dört yıl sonra kalıcı oturum için Stamp 4 vizesine başvurabiliyorlar ve bu vizeyle iş değiştirme veya iş kurma hakkı kazanıyorlar.

Ankara Anlaşmasının Durumu

Türk vatandaşları, Ankara Anlaşması kapsamında Stamp 1 vizesine sponsor gerekmeksizin başvurabiliyor. Ancak, bu vize de iş değiştirme hakkı tanımıyor. Yeni düzenlemenin Ankara Anlaşması kapsamındakileri kapsayıp kapsamayacağı belirsiz.

Göçmen Hakları Savunucularının Görüşü

İrlanda Göçmen Hakları Merkezi, yeni düzenlemeden memnun. Direktör Edel McGinley, düzenlemenin göçmenler için büyük bir zafer olduğunu belirtti ve göçmenlerin mevcut durumda mobbing ve sömürüye maruz kaldığını savundu.